Kada ljetne vrućine postanu nepodnošljive, često tragamo za osvježavajućim poslasticama. Dok nam na pamet padaju lagane salate, voćni smutiji ili sladoled, postoji još jedna zdrava opcija koja donosi snažan nutritivni udarac: suho voće.
Ne samo da je ukusno i zadovoljavajuće, već je i puno esencijalnih nutrijenata koji vas mogu održati u najboljoj formi tokom vrućih dana. Ipak, postoje stvari koje treba uzeti u obzir prije nego što se upustite u vrećicu suhih plodova.
Dr Ranga Santosh Kumar, konsultant opšte medicine i dijabetolog iz Yashoda bolnica u Hyderabadu, pomogao nam je da shvatimo kako uključiti suho voće u našu ljetnu ishranu, piše Indian Express.
Prednosti natapanja suhog voća
Dr Kumar naglašava prednosti natapanja suhog voća prije konzumacije:
Hidratacija: Natapanje olakšava probavu i apsorpciju, pomažući u hidrataciji tokom vrelih mjeseci.
Poboljšana apsorpcija nutrijenata: Voda u kojoj je voće natopljeno obogaćena je nutrijentima, čineći ih lakše dostupnim vašem tijelu.
Bolja probava: Natapanje razgrađuje složene spojeve, omogućavajući lakšu probavu, posebno korisno za osobe s probavnim problemima.
Nutritivna sila
Dr Kumar ističe neke od nutritivno bogatih suhih plodova koji su idealni za ljeto:
Bademi: Izvrsni za vegetarijance i vegane, bogati vitaminom E, magnezijumom, vlaknima i proteinima.
Pistacije: Prepune proteina, zdravih masti, vlakana i antioksidanasa koji se bore protiv upala.
Indijski Orasi: Bogati zdravim mastima, vlaknima, mineralima poput bakra i cinka, te antioksidansima koji jačaju imunitet.
Orasi: Izvor omega-3 masnih kiselina za zdravlje mozga, sa antioksidansima koji se bore protiv upala i štite srce.
Grožđice: Pružaju vlakna, kalijum i željezo, niske su kalorije i savršene za upravljanje težinom.
Hurme: Nude vlakna, kalijum i magnezijum, s visokim sadržajem antioksidanasa koji pomažu probavu.
Smokve: Ukusan izvor esencijalnih minerala i prava nutritivna bomba.
Umjerenost je ključ
Dok suho voće nudi mnoštvo koristi, dr Kumar upozorava na prekomjernu konzumaciju zbog:
Sadržaja Šećera: Šećer u suhom voću može doprinijeti kvarenju zuba, pa je umjerenost ključna.
Glikemijskog Indeksa: Većina suhog voća ima visok glikemijski indeks, što može izazvati nagle skokove šećera u krvi i padove energije. Dijabetičari trebaju biti posebno oprezni.
Dr Kumar ne preporučuje potpuno izbacivanje suhog voća iz prehrane. Kada se konzumira umjereno (20-30 grama dnevno), može biti nutritivna i zadovoljavajuća ljetna užina. Zapamtite, umjerenost je ključ za uživanje u koristima bez negativnih posljedica.
Dakle, sljedeći put kada posegnete za laganom ljetnom užinom, razmislite o šaci namočenog suhog voća! Može biti ukusan i zdrav način da ostanete osvježeni, hidrirani i puni energije tokom vrelih dana.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!