Opekli ste se? Liječnica upozorava da ne koristite “domaće lijekove”

Lifestyle 29. dec 202307:33 0 komentara
Pexels

Pred Novu godinu dosta vremena provodimo u kuhinji spremajući brojne obroke.

Upravo u tom razdoblju često dolazi do opekotina prsta, šake ili ruke zbog žurbe u pripremanju hrane, a mnogi ljudi posežu za pogrešnim metodama liječenja.

Liječnica Ivana Stefanović iz Hitne pomoći savjetuje da je ključno odmah ohladiti opeklinu kako bi se temperatura smanjila, piše City magazin.

Stefanović kaže da ne treba koristiti savjete s interneta, poput stavljanja ulja, šećera, kave ili žumanjka.

Preporučuje se hlađenje mjesta opekline pod hladnom vodom bez korištenja leda, a korisno je imati gelove ili masti namijenjene za liječenje opeklina u kućnoj apoteci.

Visoka temperatura na mjestu opekline može dodatno oštetiti tkivo i stvoriti toksične tvari, stoga je važno ohladiti to mjesto. Ukoliko opeklina ne prolazi preporučuje se posjet liječniku, a bušenje plika nije preporučljivo.

Kako pokazuju statistike, najčešće kućne ozljede uzrokuju kipuća voda, kava, čaj, a ponekad mogu dovesti do ozbiljnih opeklina drugog ili trećeg stupnja.

Pregrijavanje tkiva na visokim temperaturama može uzrokovati nepovratnu smrt, a može doći i do ozbiljnih komplikacija poput razaranja eritrocita, zgušnjavanja krvi, porasta hemoglobina i zatajenja bubrega.

U slučaju opeklina preporuča se brzo hlađenje oštećenog dijela tijela vodom iz slavine najmanje 15 minuta, bez bušenja plika. Ne preporučuje se korištenje kućnih pripravaka poput ulja, maslaca, tinte ili paste za zube, već staviti sterilnu gazu na opeklinu kao zaštitu od infekcije. Ako su opekline velike, može doći do šoka, u tom slučaju treba pozvati hitnu pomoć. Kemijske opekline treba oprati vodom, a zatim tretirati odgovarajućom otopinom, poput borne kiseline ili sode bikarbone, ovisno o prirodi tvari koja je izazvala opeklinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!