Popis pun iznenađenja: Najbolje i najgore ocijenjene turističke atrakcije

Pixabay

Eiffelov toranj, Niagarini slapovi, Big Ben...

Postoje neke turističke atrakcije koje jednostavno morate obići kada putujete. Ipak, dobro poznate znamenitosti neke zemlje nisu uvijek vrijedne pompe.

Mreža za skladištenje prtljage Stasher napravila je popis najboljih turističkih atrakcija na koje biste trebali (i ne biste trebali) potrošiti svoj teško zarađeni novac, prenosi Večernji list.

Najbolje ocijenjena turistička atrakcija na svijetu mogla bi pomalo iznenaditi – zgrada mađarskog parlamenta u Budimpešti je prema podacima najbolje ocijenjena turistička atrakcija. Postigla je impresivnu ocjenu – 7,4 od 10.

Stranica je sastavila popis najboljih i najgorih na temelju recenzija na Googleu, kvalitete lokalnog smještaja, udaljenosti do najbliže međunarodne zračne luke, sigurnosti turista pa čak i popularnosti TikToka. Kada je u pitanju dom Narodne skupštine Mađarske, zgrada parlamenta dobila je Google recenziju 4,8 od 5, a na TikToku je pogledana nevjerojatnih 887,1 milijun puta. Također je dobila ocjenu 8,6 od 10 kada je u pitanju smještaj, a ocjenu sigurnosti 1,4 od 5 (što niži broj to bolje).

Top 10 najboljih turističkih atrakcija na svijetu:

1. Zgrada mađarskog parlamenta u Budimpešti , Mađarska

2. Disneyland Pariz, Francuska

3. Plava laguna, Island

4. Plaza de Espana, Španjolska

5. Angkor Wat, Kambodža

6. Bazilika svetog Petra, Italija

7. El Ateneo Grand Splendid, Argentina

8. Akropola u Ateni, Grčka

9. Muzej Novog Zelanda, Novi Zeland

10. Krist Otkupitelj, Brazil

Ljudi se ne mogu zasititi geotermalne Plave lagune na Islandu, koja je ocijenjena trećom najboljom turističkom atrakcijom na svijetu. Dobila je ukupnu ocjenu 7,15 od 10, što znači da joj je jedva izmaklo drugo mjesto. Island se također smatra jednom od najsigurnijih zemalja za turiste s ocjenom Global Peace Index 1,1 od 5. Opet, što niža ocjena u ovoj kategoriji, to bolje. Kvaliteta lokalnog smještaja također je među najvišima u studiji, s prosječnom ocjenom 9,2 od 10.

Također, u prvih pet najboljih svjetskih atrakcija našla se i Plaza de Espana u Sevilli, koja je prethodne godine bila dobitnica nagrade za najbolju turističku atrakciju, dok je Angkor Wat u Siem Reapu u Kambodži – najveći vjerski spomenik na svijetu koji se prostire na 402 hektara – završio na petom mjestu.

Kad je riječ o najgoroj svjetskoj turističkoj atrakciji, popis je također iznenađujuć. Svjetski poznati Hollywood Boulevard i Vine Street Hollywood Walk of Fame u Los Angelesu dobili su bijednih 3,42 od 10 i tako zauzeli mjesto najgore turističke atrakcije. Osim što su imali najnižu ocjenu na Googleu, turisti su svoja iskustva opisali kao “prljava” i “nesigurna”.

Kao druga najgora turistička atrakcija na svijetu našao se Grand Bazaar u Istanbulu, koji je jedan od najstarijih trgovačkih centara na svijetu. On ima sigurnosnu ocjenu 2,8 od 5 što ga čini prilično rizičnim te je čak 45,7 kilometara udaljen od najbliže zračne luke. Međutim, treći najgori na svijetu, Taj Mahal u Indiji još je dalje od najbliže međunarodne zračne luke s udaljenosti od 219 km. Kada je riječ o najgorim turističkim atrakcijama na svijetu, sedam ih se nalazi u Aziji.

Top 10 najgorih turističkih atrakcija na svijetu:

1. Hollywood Walk of Fame, LA

2. Grand Bazaar, Turska

3. Taj Mahal, Indija

4. Busch Gardens, SAD

5. Lotte World, Južna Koreja

6. Luka Victoria, Hong Kong

7. Ocean Park, Hong Kong

8. Svetište Fushimi Inari Taisha, Japan

9. Kineski zid, Kina

10. Everland, Južna Koreja

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad