Zanimljiva priča o najkraćoj ulici u Mostaru, ima samo tri broja (FOTO)

Foto 24. okt 202316:24 0 komentara
N1

Najkraća ulica u Mostaru nalazi se u Starom gradu i povezuje mjesto početka Kujundžiluka sa Carskom džadom tj. Velikom tepom, kako se nekad nazivala današnja Titova ulica.

A kako je naziv dobila i koje su to zanimljivosti koje se vežu za ovu ulicu, pitali smo mostarskog novinara i publicistu Zlatka Serdarevića.

“Naziv je dobila po mjestu gdje su se za vrijeme turske uprave okupljali težaci tražeći posla. To je bilo njihovo sabirno mjesto i svako ko bi tražio težake da mu kuluče odnosno rade na imanju mogao ih je tu pronaći. Prema tome vremenom je upravo ta mala ulica dobila naziv Kulluk. Sporno je samo što je na uličnoj tabli krivo napisan naziv, tako da umjesto Kulluk stoji Kurluk, a ta riječ ništa ne znači.”

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Ulica ima samo tri numere. To su zgrada Evropa br 1, današnji restoran Kulluk br 2. i br. 3 nosi objekat pekare.

“Zanimljivo je se upravo u toj ulici održala prva pozorišna predstava. Naime, u vrijeme Austrugarske u kafani Evropa, koja je vjerovatno tada i dobila svoj naziv, jedna putujuća pozorišna družina priredila je za Mostarce predstavu koja je imala velikog odjeka što je uticalo na česta gostovanja tih grupa u Mostaru i od tada nastaje izreka – Mostar je grad opsjednut pozorištem”, kaže Serdarević.

Drugi sadržaj je današnji restoran Kuluk, a u njemu je odavno putnicima pružano konačište. Treći objekat je pekara na samom vrhu ulice sa istočne strane i još uvijek postoji ognjište za peciva. Idući stepeništem na veliku tepu upravo kod mjesta gdje je napravljen propust za dronju, nalazila se ulazna kapija u grad sa sjevera što je bio presudno da kulučari (težaci, radnici koji obavljaju fizičke poslove) upravo u toj ulici odrede mjesto okupljanja. Prema tome, ulica Kulluk u najstarije vrijeme se nalazila van gradskih zidina, ali kako se grad širio na sjever ona je postala sastavni dio grada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad