Ako jedete životinje "od njuške do repa" spašavate planetu

Nauka 09. maj 201912:00 > 10. maj 2019 20:39
Shutterstock

Jedete li sve dijelove životinja uzgojenih za ishranu možete značajno smanjiti ispuštanje gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte, kažu stručnaci apelujući na ljubitelje mesa da pomognu u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Uzgoj životinja jedan je od pojedinačno najvećih uzročnika tih štetnih gasova, a međunarodna studija koju je sprovelo Američko društvo hemičara analiziralo je strategije kako smanjiti negativne učinke.

Ustanovili su da bolje iskorišćavanje životinja, odnosno konzumacija svega “od njuške do repa”, može imati značajnu ulogu.

Emisije bi se mogle dodatno smanjiti kada se meso ne bi bacalo u supermarketima, domovima i restoranima, kao i kada bi se bolje iskorišćavalo za određene nusproizvode.

Stručnjaci procjenjuju da bi kombinacija tih strategija smanjila ispuštanje štetnih gasova iz lanca proizvodnje mesa za 43 posto u odnosu na 2016. godinu.

Proizvodnja u EU porasla je 16 posto od 1990. do 2016., dok je konzumacija mesa skočila za 13 posto, pokazuju podaci OECD-a i UU-ove agencije FAO.

To je značajno doprinijelo dodatnom ispuštanju gasova staklene bašte, jer uzgoj životinja za prehranu zahtijeva više obradive zemlje, vode i energije od proizvodnje hrane iz biljaka, kažu naučnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad