Naučnici nedavno našli misterioznu strukturu u svemiru: Sada otkrili da se kreće

Nauka 21. feb 202415:15 0 komentara
RALF KONIETZKA/ALYSSA GOODMAN/WORLDWIDE TELESCOPE

Astronomi su prije nekoliko godina otkrili misteriozan fenomen unutar Mliječnog puta - ogroman vijugavi lanac plinovitih oblaka u kojem se rađa mnoštvo zvijezda. Ova struktura, nazvana Radcliffeov val, smještena je duž spiralnog kraka naše galaksije te je samo 500 svjetlosnih godina udaljena od Sunčevog sistema.

Sada su stručnjaci o njoj otkrili još jednu zanimljivost. Naime, poput mnogih objekata u Mliječnoj stazi, Radcliffeov val se giba, odnosno oscilira.

Misteriozan Radcliffeov val

“Pomoću analize kretanja mladih zvijezda rođenih u plinovitim oblacima duž Radcliffeovog vala pratili smo dinamiku njihovog natalnog plina i otkrili da se on zapravo ‘ljulja'”, kazao je astrofizičar Ralf Konietzka sa Sveučilišta Harvard. Posljednjih godina se značajno poboljšalo naše razumijevanje trodimenzionalnih svojstava Mliječnog puta, uglavnom zahvaljujući projektu poznatom pod nazivom Gaia.

Naime, istoimeni svemirski teleskop već nekoliko godina pažljivo mapira našu galaksiju i pomoću paralakse s velikom preciznošću mjeri položaj zvijezda u tri dimenzije; kao i njihovo kretanje te brzinu. Danas stoga imamo najprecizniju kartu Mliječne staze do sada, piše Science Alert.

Naučnici su 2018. pomoću podataka s Gaie pronašli Radcliffeov val. Otkriće su objavili 2020. nakon što su sastavili 3D kartu strukture. No, u to vrijeme još nije bilo dovoljno podataka za detaljnije razumijevanje njezinih karakteristika.

Nakon što su objavljeni novi podaci s Gaie, znanstvenici su odredili položaje i gibanje skupina beba zvijezda unutar Radcliffeovog vala i ustanovili da struktura aktivno vijuga kroz našu galaksiju, poput goleme kozmičke zmije.

“Šta je uzrokovalo ovakvo gibanje? Događa li se to u cijeloj galaksiji, u drugim galaksijama?”

Mjerenja čak ukazuju na to da su supernove koje su praktički očistile područje svemira u kojem se nalazi Mliječni put rođene u grupi zvijezda u Radcliffeovom valu. Naravno, ostalo je još puno neodgovorenih pitanja. Primjerice, i dalje ne znamo zašto je nastao ovaj val i zašto se giba na ovaj način.

“Šta je uzrokovalo ovakvo gibanje? Događa li se to u cijeloj galaksiji, u drugim galaksijama? Je li to gibanje stalno ili se događa samo povremeno?” pita se astronomkinja Alyssa Goodman sa Sveučilišta Harvard.

U igri bi moglo biti mnoštvo faktora. Znamo da se Mliječna staza u prošlosti spojila s više drugih galaksija i da trenutno prolazi kroz još jedno takvo “sjedinjenje”. Prošlogodišnje istraživanje je pak pokazalo da tamna tvar može imati prilično dramatičan učinak na cjelokupnu strukturu galaksije.

“Buduća istraživanja zvijezda, prašine i plina će vjerojatno otkriti više struktura nalik valovima, a mjerenja njihova kretanja bi nam trebala pružiti bolji uvid u povijest stvaranja zvijezda i gravitacijski potencijal galaksija”, navode naučnici u istraživanju.

Studija naziva The Radcliffe Wave is Oscillating objavljena je u časopisu Nature, a prenosi Index.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!