Pronađena najveća anakonda na svijetu, glava joj kao u čovjeka (FOTO)

Nauka 23. feb 202416:48 0 komentara
Screen Capture/Instagram

U svijetu prirodnih čuda, svaki dan se odvijaju nevjerovatne priče koje nas ostavljaju bez teksta. Naučnici su otkrili novu vrstu zelene anakonde koja živi u Amazonu i debela je poput automobilske gume.

Najveća zmija na svijetu pronađena je u amazonskoj prašumi. Dugačka je 7,9 metara i teška skoro 200 kilograma.

Sjevernu zelenu anakondu pronašao je TV voditelj o divljim životinjama profesor Freek Vonk.

Daily Mail piše da zmija, koja je debela kao automobilska guma, a glava joj veličine kao kod čovjeka, uprkos svojoj veličini, nije uplašila 40-godišnjeg voditelja i biologa, koji je odlučio da pliva s njom.

Do sada je u Amazonu prepoznata samo jedna vrsta zelene anakonde – džinovska anakonda. Sjeverna zelena anakonda je nova vrsta koja je potvrđena u novoj studiji objavljenoj u časopisu Diversity. Profesor Vonk, koji je radio sa 14 kolega iz devet zemalja, rekao je: “Sada mogu potvrditi da smo otkrili najveću vrstu zmije na svijetu, zelenu anakondu.”

„Uprkos činjenici da smo iz filmova i priča o džinovskim zmijama navikli da je to jedna vrsta, pokazalo se da su zelene anakonde rasprostranjenje u sjevernom dijelu Južne Amerike, uključujući Venecuelu, Surinam i Francusku Gvajanu, zapravo pripadaju potpuno različite vrste. Iako na prvi pogled izgledaju gotovo identično, genetska razlika između njih je 5,5 posto, što je ogromno”, dodao je profesor Vonk.

Istraživači su novoj vrsti dali naučno ime Eunectes akaima.

Iako je tek otkrivena, istraživači kažu da je nova vrsta već ugrožena klimatskim promjenama i kontinuiranom krčenjem šuma u regiji Amazone. Više od petine Amazona je već nestalo, što je područje više od 30 puta veće od Holandije. Profesor Vonk je naglasio da je opstanak ovih velikih zmija usko povezan sa zaštitom njihovog prirodnog staništa.

Glavni autor studije, profesor Jesus Rivas , napomenuo je da je prije 15 godina primijetio da postoji nekoliko vrsta anakonda, a zajedno sa svojom suprugom dr. Sarah Corey-Rivas je već tada počeo analizirati različite uzorke kako bi pronašli genetske razlike. „Sara i ja smo počeli da radimo na tome 2007. godine, kada smo prvi put primijetili da postoji velika genetska razlika između uzoraka iz Venecuele i nekih uzoraka iz Perua. Zatim smo započeli proces prikupljanja uzoraka i saradnika širom Južne Amerike i šire kako bismo dovršili mozaik uzoraka koji je omogućio naše istraživanje“, rekao je profesor Rivas.

„Anakonde proučavam 32 godine, pa se pitam koliko još vrsta ima za koje ne znamo. Ako je tako legendarna životinja toliko godina bila nezapažena, što je sa manje poznatim i manje proučavanim životinjama i biljkama? Ovo otkriće nas ohrabruje da razmislimo o stvarnoj raznolikosti Južne Amerike”, zaključio je profesor Rivas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!