Spotify testira audio prevode podcasta putem umjetne inteligencije

Tehnologija 25. sep 202319:14 0 komentara
REUTERS

Streaming platforma Spotify testira funkciju prevoda podcasta poput onih od Daxa Sheparda i Lexa Fridmana na druge jezike, a koju će pokretati umjetna inteligencija, navodi se u saopćenju iz ove kompanije.

Ova funkcija označava najnoviji pokušaj švedske streaming kompanije da kapitalizira generativnu umjetnu inteligenciju, tehnologiju koja je osvojila svijet nakon uspona ChatGPT-a. Cilj Spotifya je da privuči nove korisnike i povećti prihode.

Sami prevodi koje će raditi umjetna inteligencija oponašali bi stil i dikciju govornika i bile bi prirodnije od tradicionalne audio sinhronizacije, navodi Spotify.

Kompanija je takođe radila sa drugim podkasterima, uključujući Moniku Padman, Bila Simmonsa i Stivena Bartleta za ovu funkciju.

Glasovni prevodi će biti dostupni na španskom, francuskom i njemačkom jeziku za odabrani broj kataloških epizoda i budućih izdanja, rekao je Spotify, što bi moglo proširiti publiku tih emisija.

Spotify je posljednjih nekoliko godina agresivno trošio novac na podcaste, nadajući se da će viši nivoi angažmana koje nudi format dovesti više oglašivača.

Ali to je dovelo do povećanja operativnih rashoda kompanije koji su porasli dvostruko brže od rasta prihoda prošle godine. Osim toga, preduzeća su također smanjila potrošnju na oglase zbog rastućih kamatnih stopa i visoke inflacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad