NASA: Zemlja nema odbranu od udara asteroida i kometa

Nauka 16. dec 201617:11 > 20:15
Izvor: NASA

Ukoliko bi u ovom trenutku asteroid ili komet jurili prema Zemlji, NASA upozorava kako čovječanstvo ne raspolaže ni alatima ni strategijama kako da se odbrani ili barem da ublaži udar.

NASA je saopćila kako je Zemlja prepuštena na milost i nemislot nebeskim tijelima koje krenu u smjeru naše plave planete.

Stručnjaci su pojasnili kako kometi i asterodi sudaraju se s našom planetom u vremenskim intervalima svakih 50 do 60 miliona godina. Međutim, nijedan do sada nije bio takav da je izbrisao život s planeta.

Posljednji takav udar koji je izazvao izumiranje dinosaura dogodio se prije 65 miliona godina, stoga naučnici NASA-e očekuju kako bi u skoroj budućnosti neka svemirska gromada mogla naciljati Zemlju. Štoviše, NASA je ove godine osnovala Odjelu za planetarnu odbranu, koje se bavi otkrivanjem i praćenjem svemirskih objekata koji su u blizini Zemlje.

Od ukupno 1.748 potencijalno opasnih asteroida, NASA je pronašla 874 asteroida veličine jednog kilometra u blizini Zemlje. Više od 90 posto svemirskih objekata u blizini zemlje je veće od kilometra i upozoravaju kako je to dovoljno da devastiraju planet.

Joseph Nuth iz Godard centra za svemirske letove istaknuo je kako je posljednji bliski susret kometa i Zemlje prošao bez posljedica, no taj svemirski kamen je otkriven samo 22 mjeseca prije nego što je umalo ostavio katastrofalne posljedice po ljudski rod.

“Pripreme za lansiranje svemirske letjelice traju pet godina. U tom slučaju, ne bismo imali šanse”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.