Slike s drugog planeta: Pogledajte što je helikopter snimio na Marsu

Nauka 29. apr 202216:35 > 16:351 komentar
Izvor: NASA/JPL-Caltech

Posljednja misija na Mars s kojom je rover Perseverance spušten na Crveni planet po mnogo je stvari posebna. Jedna od njih jest što je s tom misijom na Mars sletio i Ingenuity, helikopter koji već više od godinu dana leti iznad površine, fotografira taj planet i snimke šalje na Zemlju.

Posljednje snimke, koje su stare desetak dana, ali su tek ovaj tjedan objavljene, posebno oduzimaju dah i čini se nevjerojatnim da su snimljene na Marsu. Fotografije koje je helikopter snimio pokazuju krhotine letjelice s kojom su Perseverance i Ingenuity sletjeli na Mars, a čak se vidi i padobran koji je pomogao u što sigurnijem slijetanju na tlo te se čini da je padobran u odličnom stanju. To su odlične vijesti za znanstvenike koji su radili na tehnologiji za spuštanje jer je proces slijetanja iznimno kompliciran i težak te je letjelica prilikom ulaska u atmosferu izložena velikim temperaturama, a njezina brzina iznosi čak oko 20 tisuća km/h.

NASA/JPL-Caltech

Fotografije su snimljene s desetak metara visine i mogle bi pomoći NASA-inim inženjerima pri planiranju budućih misija na Crveni planet. Trenutačno najvažnija takva misija, u kojoj sudjeluje i Perseverance, je prikupljanje uzoraka tla s Marsa, koje bi u budućnosti trebao pokupiti novi rover i vratiti ih na Zemlju. Naravno, takvo nešto nije jednostavno i proći će puno vremena do toga.

Iz NASA-e kažu kako njihov helikopter sa svakim novim letom pokriva do sada neotkriveni dio planeta i daje novu perspektivu na površinu Marsa kakva se dosad nije mogla dobiti. Naravno, Ingenuity će nastaviti s daljnjim letovima te se nadamo novim spektakularnim fotografijama s Crvenog planeta, piše Dnevnik.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar