Da li dokument ”SAFER” vodi u religizaciju obrazovanja?

Obrazovanje 09. jan 202420:08 0 komentara
N1

Mnogo polemika izazvalo je predstavljanje nove obrazovne strategije u Kantonu Sarajevo. Šta donosi SAFER učenje nastavnicima, a šta učenicima? Ko je osmislio ovu strategiju?

Strateški obrazovni dokument ”SAFER” stvara temelje za inovativno učenje i priprema učenike na izazove koji predstoje, najavila je kantonalna ministrica Naida Hota-Muminović. No, uslijedile su kritike dokumenta. Sada postoji bojazan da vodi u religizaciju obrazovanja i da je sve urađeno neprofesionalno.

“Jako loše napisan dokument. Dokument koji ne nudi ništa konkretno, niti kako se šta primjenjuje. Naravno da takav dokument izaziva čitav niz upitnika kod bilo koga ko ga otvori”, smatra Namir Ibrahimović, Centar za obrazovne inicijative Step by Step.

U dokumentu se, izmedju ostalog, govori o postnormalnom dobu u kojem ćemo ”stalno biti na rubu haosa”. Najavljuje se obrazovanje koje će izgraditi veći osjećaj za okoliš, razumijevanje drugog, prihvatanje grešaka i učenje iz njih. U praktičnom smislu, kažu kritičari dokumenta, malo je navedenih konkretnih praksi koje će se primjenjivati.

“Dokument SAFER ne govori uopšte o položaju nastavnika u budućoj školi: ni kako se usavršavaju, gdje je njihovo mjesto, na koji način, kako izgleda takva učionica. Nego, samo su nekakvi… red kataklizme, red nade i red netačnih informacija”, navodi Ibrahimović.

Među njima je, navodi Ibrahimović, tvrdnja da je vjeronauka bila temelj modernih sekularnih obrazovnih sistema, a dokument predviđa i duhovno vježbanje:

 “Uključiti prakse svjesnosti poput meditacije u nastavni plan i program”, stoji, između ostalog, u ovom dokumentu.

U svojoj kritici pisac Nenad Veličković postavio je i pitanje zašto fondacija građevinske firme osmišljava reformu obrazovanja? Fondacija Mulalić osnovana je 2022. godine.

“Čovjek bi očekivao da negdje u publikaciji pročita gdje je to u svijetu SAFER prihvaćen i ugrađen u zakon (što se ovdje očekuje!) i s kojim se rezultatima nama preporučuje. Ali to se ne može znati, jer su budućnosti mnogobrojne. Odnosno, da li SAFER radi ili ne radi možemo znati samo u budućnosti”, kaže Veličković.

Federalna ministrica obrazovanja Jasna Duraković zatražila je dokument na uvid i pozvala da se utvrdi da li će njegova provedba dovesti do odstupanja od principa sekularnog obrazovanja. S druge strane iz Sindikata obrazovanja ističu da nisu bili uključeni u proces.

”Mi apsolutno nemamo nikakvog dijaloga vezano za obrazovnu politiku. Ono što osjećamo na svojim plećima je nasrtaj na prava, kada je u pitanju kolektivni ugovor, a sada se nasrće i na pedagoške standarde. Interasantan podatak je da je slično ponuđeno od strane određenih lobista i ministrici Bogunić i ona je to odbila”, tvrdi Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Dok ministrica najavljuje inovativan obrazovni proces, prosvjetni radnici stupit će 29. januara u trodnevni štrajk jer su nezadovoljni svojim položajem.

“Prosvjetne radnike stavljate na posljednje mjesto – mi smo po platama na posljednjem mjestu”, poručuje Sivro.

Stav ministrice Hota-Muminović još nismo dobili. Sve je više glasova koji dovode u pitanje tvrdnje i orijentaciju koju propagira strateški dokument ”SAFER”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!