Dječak ubica navodno insistira da bude pušten: “Da li danas izlazim?”

Regija 26. maj 202312:48 1 komentar
Tanjug/Vladimir Šporčić

Dječak (13) koji je 3. maja ubio osmoro vršnjaka i čuvara škole, dok je deveto dijete umrlo kasnije u bolnici od posljedica ranjavanja, osilio se i svakodnevno zahtjeva da bude pušten na slobodu sa klinike, jer tvrdi da "nema više razloga da boravi u bolnici". Ipak, šanse da se to dogodi su praktično nikakve.

Naime, kako navodi Blic, dječak ubica navodno je od zločina zatvoren u posebnoj instituciji, u izolaciji. Kao što je “Blic” već pisao, ljekari prema njemu sprovode cijelu bateriju vještačenja i dodatne dijagnostike. Navodno, sve ovo vrijeme ne pokazuje kajanje, hladan je i smiren i nije tražio da kontaktira s bilo kim. I ranije je postavljao pitanja: “Kada izlazim?” i “Kakav odjek ima to što sam uradio?”, ali u posljednjih nekoliko dana se osilio i pritiska ljekare da ga puste na slobodu – o čemu, naravno, nema ni govora.

Dječak ubica ljekarima svakodnevno postavlja pitanje “da li danas izlazim”, uz komentare da “nema više razloga da ovde bude”, jer su “obavljeni svi pregledi. S druge strane, ljekari smatraju da je dječak ubica i dalje opasnost po okolinu i da postoji mogućnost da ponovi isto ili slično krivično djelo, ako bude u prilici.

“Niko ne može da isključi taj ogromni rizik”, kaže sagovornik “Blica” upućen u slučaj.

Sudeći po izjavama i stavovima predstavnika državnih organa, nikakve su šanse da se želja dječaka ubice ikada ostvari. Aleksandar Vučić, predjsednik Srbije, u danima poslije masovnih ubistava u Beogradu i u okolini Mladenovca izjavio je da “ti monstrumi (…) nikada neće izaći” i da to ljudi u Srbiji treba da znaju, kao i da će “biti pravde”.

Slobodan Negić, otac djevojčice Sofije (14) koja je ubijena u OŠ “Vladislav Ribnikar”, izjavio je u “Utisku nedelje” da je na ovu temu razgovarao sa državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja.

“Na pitanje šta će biti sa počiniocem zločina, ja sam vidio kod državnog sekretara baš onako ljudsku, iskrenu namjeru da učini sve da izvršilac nikad ne napusti zatvorenu instituciju”, rekao je Negić.

U međuvremenu, dječak ubica nastavlja da zbunjuje ljekare koji se s njim susreću.

Na osnovu svih informacija, stručnjaci čvrsto vjeruju da dječak ubica iz nekog razloga nema formiranu važnu komponentu ličnosti, takozvani superego.

Prema teoriji Sigmunda Frojda, začetnika psihoanalize, superego je etička komponenta nečije ličnosti koja osobi daje moralne standarde na osnovu kojih se ponaša. Superego se razvija mahom tokom prvih pet godina života i dijete u tom periodu upija moralne standarde svojih roditelja, tradicije porodice i društva u kojem odrasta. U njemu se tako formira superego, kojim kontroliše agresiju i druge društveno nepoželjne impulse.

Kada dijete ima pravilno razvijen superego, ono osjeća krivicu ili anksioznost prilikom kršenja etičkih standarda. Kod dječaka ubice to – ne postoji! Ne osjeća krivicu, niti emocije – ni pozitivne, ni negativne prema svojim drugarima. Potpuno je smiren i ne dobija čak ni sedative, jer mu nisu ni potrebni.

Kako “Blic” saznaje, ljekari će, što je i uobičajeno u ovim slučajevima, posebno ispitati dječakov odnos prema majci i da li tu kod ovog 13-godišnjaka postoje određene negativne emocije.

Majka dječaka ubice, inače naučna radnica i profesorica na fakultetu, saslušana je u srijedu u Policijskoj upravi za grad Beograd. Kako prenose beogradski mediji, navela je da ni na koji način niko nije mogao da pretpostavi da će njen sin da počini masovno ubistvo.

Gradskom centru za socijalni rad je naloženo da izvrši dijagnostičku procjenu funkcionisanja porodice dječaka ubice i o tome dostavi izvještaj Tužilaštvu, kao i da utvrdi da li se porodica odranije nalazila u evidenciji tog organa. Ukoliko se utvrdi odgovornost majke, njoj prijete tri godine zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (1)

Vidi sve komentare