Grčka plaža koju Srbi najviše traže: Najneobičnija, ali i najopasnija

Regija 12. aug 202210:49
screenshot

Srbi ovih dana na Googleu najviše pretražuju grčku Posidi plažu koja je poznata po tome što stalno mijenja oblik.

Ova plaža i dalje je aktuelna tema zbog nestanka trojice makedonskih turista u uzburkanom moru kod Posidija na Halkidikiju, međutim, čak ni činjenica da se pokazala kao jedna od najopasnijih – ne umanjuje njenu atraktivnost.

Posidi se nalazi na jugozapadnoj obali Kasandre. U pitanju je namjenski izgrađeno turističko mjesto, ušuškano u brda i zelenilo, a glavni adut je „plaža koja nestaje“.

Naime, zbog plime i oseke, oblik ove plaže se mijenja i uvijek je drugačiji, najviše zahvaljujući neobičnom Posidi rtu.

Plaža je uska i dugačka, organizovana i proteže se sve do čuvenog rta odnosno pješčanog spruda koji zalazi duboko u more. Dug je oko kilometar, totalno neuređen i nikad nije gužva.

Kažu da se tu osjećate kao u pustinji usred mora i to u nekim egzotičnim krajevima, pošto je pijesak sitan i skoro bijel, a more prelijepo čisto i tirkizno.

Međutim, kupanje se tu ne preporučuje, ma koliko primamljivo bilo.

“Grčki kutak” je podijelio izjavu starije mještanke: “Posidi je tačka koja spaja Solunski zaliv sa Egejskim morem. Oblik ove plaže se mijenja usled plime i oseke… Kada duva sjeverac vrh (ili Miti-nos, kako ga Grci zovu) okreće se ka Solunskom zalivu, a kada duva južni vjetar, okreće se na suprotnu stranu, ka mjestu Posidi. U okolini, u svim vremenskim uslovima, ima jakih struja. Stariji su nam uvijek govorili da se nikada ne kupamo na samom vrhu Posidi plaže jer struje vuku kao usisivač. Posljednjih godina se dešava upravo suprotno. Mnoštvo turista se kupa ne mareći za struje. Svake godine se neko udavi baš ovde”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad