Iz Srbije američkim lobistima 1,8 miliona dolara, zvali i Grenella i Palmera

Regija 16. nov 202118:42 > 18:432 komentara
Izvor: Matthew Palmer i Aleksandar Vučić (Instagram)

Za tri godine lobiranja u SAD-u Privredna komora Srbije (PKS) platila je firmi "Yorktown Solutions LLC" 1,3 miliona dolara, a do kraja 2022. za njene usluge izdvojit će još pola miliona dolara, pokazuju podaci do kojih su došle novine "Nova".

Na spisku kontakata, koje je ta lobistička firma prijavila u vezi sa Srbijom, nalazi se i Richard Grenell, tadašnji specijalni izaslanik američkog predsjednika za Srbiju i Kosovo, i Matthew Palmer, u to vrijeme specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, piše Nova.rs.

U zvaničnom američkom registru FARA, u kom su registrovani svi lobisti iz SAD-a i objavljeni njihovi ugovori, nema informacija da je Vlada Srbije sa nekom lobističkom kućom u toj državi napravila aranžman.

Međutim, to je učinila Privredna komora Srbije koja je sklopila više ugovora sa firmom “Yorktown Solutions LLC” i to za 2019., 2020., 2021. i 2022. Posljednji je potpisan prije samo osam dana.

Prema tom dokumentu, ta firma je u obavezi da obezbijedi “strateško savjetovanje u vezi sa temama kojima se bavi PKS, a koje utječu na američko-srpske ekonomske odnose”. To uključuje, kako se dalje navodi, “pitanja menadžmenta i vladinih poslova, za koje se očekuje da uključe kontakt sa službenicima Vlade SAD i relevantnim predstavnicima privatnog sektora”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar