Mirno na Kosovu, počela primjena dogovora o ličnim kartama

Regija 01. sep 202216:32 0 komentara
Anadolija

Na graničnim prijelazima između Kosova i Srbije počela je primjena dogovora o ličnim kartama, dok je na Kosovu počeo da teče i rok od dva mjeseca za preregistraciju sa srpskih na RKS tablice.

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je još jednom kosovske Srbe da iskoriste period od dva mjeseca, koji je počeo danas (1. septembra) za preregistraciju svojih vozila sa tablicama koje imaju oznake kosovskih gradova koje izdaje Srbija na važeće RKS tablice.

Kurti je u video poruci na srpskom jeziku, objavljenoj na Facebooku, naveo da proces legalizacije tablica počinje danas i trajaće 61 dan. Kako je rekao, tablice koje izdaje Srbija sa oznakama “PR”, “KM”, “PZ”, “GL”, “UR”, “PE”, “DA” i “ĐA” mogu se preregistrovati na RKS tablice (Republika Kosovo) u 34 opštinskih centara za registraciju vozila.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Također je istakao da su svi koji budu vršili preregistraciju u određenom roku, biti osobođeni poreza, akciza i taksi, što je ušteda od gotovo 5.000 eura.

Premijer je lokalnim Srbima poručio da ih ilegalne tablice, koje su zaostavština Miloševićevog režima, ciljano drže izolovanima i u prošlosti. Kazao je da eliminacija tih ilegalnih tablica građanima opština na sjeveru Kosova (Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok) omogućava slobodu kretanja po cijelom Kosovu.

Kurti je rekao da na Kosovu ima ukupno 401.945 automobila sa RKS registarskim oznakama, od kojih su desetine hiljada u vlasništvu pripadnika manjinskih zajednica. Dodao je da oni koji treba da se izvrše preregistruju čine svega oko dva posto vozila.

Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla noćas je posjetio granične prijelaze između Kosova i Srbije kako bi se uvjerio da se dogovor iz Brisela o ličnim kartama primijenjuje.

“Na graničnim prijelazima Merdare, Brnjak, Bela Zemlja i Mučibaba, obustavljeno je izdavanje ulazno/izlaznih dokumenata od srpskih vlasti”, napisao je Svecla na Facebooku.

Dodao je da je ovo još jedan uspjeh u uspostavljanju vladavine prava i ustavnosti na teritoriji Kosova.

Srbijanske vlasti su u srijedu, 31. avgusta, na svim carinskim punktovima na prijelazima između Srbije i Kosova, na vidnim mjestima postavile obavještenja u kojima se objašnjava da se omogućavanje korištenja ličnih karata izdatih od Prištine vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje proglašene nezavisnosti Kosova. Obavještenja su na srpskom i na engleskom jeziku.

Kosovo i Srbija su 27. avgusta uz posredovanje EU i SAD-a postigli dogovor o ličnim dokumentima.

„U okviru Dijaloga uz podršku EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za nosioce kosovskih ličnih dokumenata, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za nosioce srpske lične karte“, saopštio je tada visoki predstavnik EU Josep Borrell.

Međunarodna zajednica, EU i SAD, posredovala je kako se ne bi desile tenzije od 31. jula, kada su lokalni Srbi blokirali puteve na sjeveru Kosova zbog mjera Vlade Kosova da uvede reciprocitet na dokumenta iz Srbije i preregistraciju srpskih tablica sa oznakama gradova Kosova koje izdaje Srbija na RKS tablice. Putevi su odblokirani kada je Vlada Kosova primenu odluke odložila za 1. septembar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad