Plenković: Hrvatska je solidarna s Izraelom

Regija 30. nov 202311:01 0 komentara
N1

Hrvatska je solidarna s Izraelom i osuđuje brutalni teroristički napad Hamasa, ponovio je hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak na otvorenju Zagreb IHRA Plenuma, istaknuvši kako je Hrvatska posvećena borbi protiv antisemitizma i iskrivljavanju istine o holokaustu.

“Hrvatska vlada solidarna je s Izraelom, našim bliskim partnerom”, rekao je Plenković na otvaranju Zagreb IHRA Plenuma u zgradi Hrvatskog državnog arhiva. Plenković je ponovno osudio “brutalni teroristički napad Hamasa” i izrazio potrebu za oslobađanjem svih talaca i olakšavanjem humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Aktivistkinja Tamimi među Palestinkama koje su sinoć oslobođene iz izraelskih zatvora

Hrvatska je 1. ožujka preuzela jednogodišnje presjedanje savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), a nakon plenarne sjednice u lipnju u Dubrovniku, još jedna se održava u četvrtak u Zagrebu.

“Ne smiju se ponoviti užasi iz prošlosti”, rekao je Plenković.

Budućnost sjećanja na holokaust u središtu je hrvatskog presjedanja jer nema još puno preživjelih iz tog mračnog razdoblja.

“Kako nas napuštaju posljednji svjedoci holokausta, cijeli svijet mora odlučiti kako će budućnost globalnog sjećanja na holokaust izgledati. Moramo osigurati da njihove glasove čuju buduće generacije”, rekao je Plenković, uz kojega su bili hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Hrvatska vlada usvojila je u siječnju, dva mjeseca prije predsjedanja IHRA-om, tri pravno neobvezujuće i radne definicije o antisemitizmu, poricanju i iskrivljavanju istine o holokaustu i antiromskom rasizmu i diskriminaciji.

Podsjetimo, nakon napada Hamasa Izrael je pokrenuo veliku vojnu kampanju u Pojasu Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Od tada je ubio više od 15.000 ljudi, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Službeni izraelski broj mrtvih iznosi 1.200.

Četverodnevna humanitarna pauza koju je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a koja je privremeno zaustavila izraelske napade na Gazu i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je kasno u ponedjeljak objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!