Policija provjeravala je li majka zapostavljala dječaka koji je počinio masakr

Regija 25. maj 202312:17
TANJUG/ STR/ bg

M. K. (46) majka dječaka K. K. (13) koji je osumnjičen da je ubio 9 učenika i čuvara, potom ranio još šestoro među kojima je i nastavnica Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", saslušana je jučer u Policijskoj upravi Beograd gdje je morala da odgovori na 10 pitanja koje su joj postavili policijski službenici.

Ona je saslušana kako bi se utvrdilo da li je bilo zapuštanja ili zlostavljanja dječaka, a u narednim danima ona će biti saslušana i u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Kako navodi Blic, ovo je navodno spisak pitanja na koja je majka dječaka odgovarala, a ključno je – “Šta je posljednje što joj je rekao prije nego što je počinio masakr u Osnovnoj školi “Vladisalv Ribnikar?”

1. Koliko često je viđala sina, odnosno – kod koga je više boravio, kod nje ili kod oca?

2. Da li je znala da je išao u streljanu?

3. Ako jeste, kakav je stav imala o tome?

4. Da li se ponašao čudno?

5. Da li je dječak bio zlostavljan i zanemarivan, odnosno, da li mu je nešto uskraćivano, da li se žalio na nešto…?

6. Šta je posljednje što joj je posljednje rekao prije nego što je, kako se sumnja, počinio masakr?

7. Da li je imao neko traumatično iskustvo?

8. Kakav odnos je imao sa njom, ocem, familijom, prijateljima?

9. Koliko je bila upućena u njegova intresovanja i kakva su ona bila?

10. U kakvim je odnosima bila sa ocem?

Podsjetimo, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti formiralo predmet u vezi sa događajem u OŠ “Vladimir Ribnikar” od 3. maja. 2023. godine, kada je dječak (13) lišio života deset osoba i ranio još četvoro, od kojih je jedno preminulo, a kako bi se utvrdilo da li se u radnjama M. K. – majke maloljetnog dječaka ubice stiču elementi krivičnog djela – zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica.

Tužilaštvo je Policijskoj upravi za grad Beograd uputilo zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja kojim je naloženo da se sasluša osumnjičena M. K. da se obavi razgovor sa pedagogom i psihologom zaposlenim u OŠ “Vladimir Ribnikar”, kao i da se preduzmu sve druge mJere i radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja.

Ubrzo nakon zločina, otac dječaka, Vladimiru K. su stavljene lisice na ruke, a na teret mu se stavlja krivično djelo – teško djelo protiv opšte opasnosti.

Za ovo djelo, kako navodi advokat Nikola Ristović maksimalna kazna koja je zaprećena je 12 godina robije!

“Ukoliko je nastupila teška tjelesna povreda nekog lica ili imovinska šteta velikih razmjera, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Međutim, ukoliko je smrt nastupila kod jedne ili više osoba, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do 12 godina”, kaže Ristović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad