Postaje li dadilja ključni svjedok masakra: ‘Kakav je bio odnos u kući?’

Regija 29. maj 202312:44 0 komentara
TANJUG/ STR/ bg

Tokom istrage slučaja masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u kojem je 3. maja dječak Kosta K. (13) ubio 9 učenika i čuvara, a zatim ranio još šestero, među kojima i učiteljicu, uz njegovog oca (47) i majku (46), navodno bit će ispitan i ključni svjedok - dadilja.

“Majka je na ispitivanju u policiji, između ostalog, izjavila da se s dječakom družila dadilja koja ga je čuvala. Istraga vjeruje da će se kroz njezino ispitivanje saznati  i mnogi dodatni detalji iz života dječaka istražnim organima, ali najvažnije je da dadilja otkrije kakav je zapravo bio odnos majke i oca prema dječaku i obrnuto”, navodi izvor Kurira i dodaje:

“Ta je žena čuvala dječaka, ali i njegovu sestru. Stoga je za istragu, ponavljam, u ovom trenutku najvažnije utvrditi kakav je bio odnos u kući i je li dječakovo ponašanje ukazivalo da je mogao počiniti kazneno djelo”, rekao je izvor iz istrage.

Podsjetimo, tokom protekle nedelje, Više javno tužilaštvo u Beogradu (VJT) preuzelo je pretkrivični postupak protiv majke dječaka.

Kako prenosi Jutarnji, slučaj se preuzima radi koncentracije dokaza jer se protiv dječakova oca već vodi kazneni postupak pred VJT u Beogradu.

“Protiv majke se provodi pretkazneni postupak radi utvrđivanja ima li u njezinim radnjama obilježja kaznenog djela zapuštanja i zlostavljanja maloljetne osobe, dok se protiv oca vodi istraga zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a također će se ispitati ima li u njegovim radnjama eventualno obilježja kaznenog djela kao i u slučaju majke”, navode u saopćenju VJT-a.

Po zaprimljenoj prijavi, spisi su dostavljeni Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu radi spajanja s predmetom u kojem tužilaštvo vodi istragu protiv V.K., oca maloljetnog K. K. zbog kaznenog djela ‘Teška djela protiv opće sigurnosti’, a imajući u vidu da su kaznena djela koja im se stavljaju na teret međusobno povezana pa je svrsishodno provesti jedinstveni postupak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad