Tim iz Srbije razvija domaći test na koronavirus

Regija 12. apr 202114:24 > 14:49 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

U Srbiji se razvija domaći antigenski test na koronavirus, a profesorica Hemijskog fakulteta i šefica tima koji radi na ovom projektu Tanja Ćirković Veličković kaže da osnovni test može biti gotov do kraja ove godine.

„Vjerujem da imamo potencijala da budemo regionalni centar za proizvodnju takve vrste testova za brzu detekciju koronavirusa, čak i mutiranih sojeva i novih prijetnji te vrste“, rekla je Ćirković Veličković za N1.

Radi se o testu koji kombinuje karakteristike antigenskog i PCR testa, konkretno multiplikaciju koja se radi prilikom PCR testiranja – kada se geni virusa umnožavaju milijardu puta kako bi se mogli detektovati.

Kako navodi profesorica Hemijskog fakulteta, to će podići osjetljivost, a samim tim i pouzdanost testa.

Tim doktorice Ćirković Veličković predložio je još dvije inovacije

Tim doktorice Ćirković Veličković predložio je još dvije inovacije koje treba da učine testove pouzdanijim, rekla je ona. Sve komponente testa proizvodiće se u Srbiji.

Profesorica kaže da u ovom trenutku ne može da procijeni koliko bi se čekalo na rezultate nakon korištenja ovakvog testa, jer će ta faza istraživanja početi da se izvodi sljedeće godine.

„Mi ćemo raditi na tome da to vrijeme bude što kraće“, rekla je Ćirković Veličković i dodala da će se do ljeta raditi na proizvodnji antigena.

Upitana kada bi osnovni test mogao biti gotov, kaže da je to moguće do kraja godine, ali se to ne može znati sa 100 posto sigurnosti.

Ćirković Veličković smatra da Srbija treba da se pozicionira kao lider u regionu za takve biotehnologije i proteinsku biohemiju.

Podsjeća da kad je započela pandemija koronavirusa nije bilo moguće doći do testova, čak ni do zaštitnih maski.

„U takvim trenucima krize svaka zemlja prije svega obezbjeđuje svoje stanovništvo, tako da vjerujem da je Srbiji bitno da ima centre koji mogu da reaguju i prilagode svoja istraživanja trenutnoj situaciji“, rekla je ona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!