U centru Beograda razvijen transparent u sjećanje na žrtve Vukovara

Regija 18. nov 202218:37 0 komentara
Žene u crnom/Facebook/ILUSTRACIJA

Aktivistice nevladine udruge Žene u crnom organizirale su u petak u ispred Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) u središtu Beograda komemorativni skup i šutnjom odale počast vukovarskim žrtvama.

Transparenti “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru” i “Pamtimo” razvijeni su ispred SANU-a, a aktivistice su držale fotografije porušenog Vukovara i podatke o ubijenim i ranjenim civilima tijekom 87-dnevne opsade grada.

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Vukovara: Moramo čuvati sjećanje na teške dane

Akcija je održana ispred zgrade Akademije uz ocjenu da je to institucija čiji je značajan dio članova tijekom 80-ih i 90-ih, po ocjeni Žena u crnom, “predvodio kampanju širenja i poticanja ideologije nacionalizma i šovinizma, a potom i poricanje i relativiziranje zločina”.

“Nažalost, SANU se nikad nije jasno distancirao od takvih svojih nečasnih članova”, naglasile su Žene u crnom.

Sjećanje na Vukovar praćeno je i akcijom “Tražimo odgovornost za logore za Hrvate i Hrvatice u Srbiji – 1991/92”, a udruga Žene u crnom najavila je da će zajedno s udrugom žrtava rata “Anima” iz Đulića u Bosni i Hercegovini, 19. studenog sudjelovati na komemorativnom skupu u Vukovaru u znak suosjećanja i solidarnosti s obiteljima žrtava i građanima tog grada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!