U Hrvatskoj je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Shutterstock

Hrvatska svečano obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je u 84 sata oslobođeno 11.000 četvornih kilometara područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Središnja svečanost održat će se u Kninu na stadionu NK Dinara, a najavljen je dolazak hrvatskog državnog vrha koji će održati prigodne govore. Ove godine očekuje se veliki broj posjetitelja, obzirom da više ne vladaju pandemijski uvjeti.

Središnja svečanost na stadionu NK Dinara

Obilježavanje će i ove godine započeti budnicom ulicama Knina u ranim jutarnjim satima, čime se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tijekom “Oluje”.

Nakon toga će na pomoćnom igralištu stadiona NK Dinara biti organiziran taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, koji će građani moći razgledati od 8 do 16 sati.

Izaslanstva će polagati vijence kod spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95” na Trgu Ante Starčevića od 9 sati.

Središnja svečanost na stadionu započet će u 9:40 sati, a u isto vrijeme na Kninskoj tvrđavi predviđeno je podizanje zastave Republike Hrvatske.

Uslijedit će čitanje povjesnice o Oluji te imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, tijekom kojeg će 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupiti u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i dva nestala.

Ove su godine predviđena četiri prigodna obraćanja, a govorit će umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

Na kraju svečanosti, oko 11 sati, predviđen je nastup akrobatske grupe “Krila Oluje” i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije.

Misno slavlje održat će se u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koje će u 11,45 sati predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić.

Tiskano je više od 10.000 prigodnih majica, koje će dobiti svaki sudionik programa kako bi svi bili “jednoobrazni na stadionu i u protokolima”, rečeno je prigodom predstavljanja programa proslave.

U organizaciji Grada Knina od 21 sat održat će se koncerti Doris Dragović i grupe Opća opasnost i vatromet.

Zabranjeni uvredljivi transparenti

“Zabranjeno je nošenje transparenata uvredljivog i neprimjerenoga sadržaja, zabranjeno je poticanje na mržnju po bilo kojoj osnovi (nacionalnoj, vjerskoj ili po drugoj osnovi) zabranjeno je i nošenje predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda i da će se, sukladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, vršiti audio-video snimanje i fotografiranje javnog skupa”, upozorili su iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Akcija utjecala na završetak rata u BiH

VRO “Oluja” započela je 4. kolovoza 1995. u ranim jutarnjim satima. Već iduće jutro postignut je najveći uspjeh kada je hrvatska vojska ušla u Knin a točno u podne na kninskoj tvrđavi zavijorila se 20-metarska hrvatska zastava. Akcija je ubrzo završena 7. kolovoza.

Hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su brojne gradove i prometnice te su izbile na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Akcijom je nakon četiri godine okupacije u samo 84 sata oslobođeno gotovo 11.000 četvornih kilometara okupiranih područja i gradova u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, odnosno gotovo petina države, što je utjecalo i na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Pomen u Srbiji

U Novom Sadu na Trgu slobode sinoć je održana manifestacija posvećena sjećanju na sve stradale i prognane Srbe, povodom 27. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”. Parastos svim žrtvama te akcije služio je patrijarh Porfirije.

U Novom Sadu obilježavanje 27 godina od “Oluje”, prisutan i Dodik

Prisutni su bili i premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministri u tehničkoj vladi Srbije Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin, kao i predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik: Hrvati su nas pobili u dva rata

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad