Vučić najavio rezoluciju o Jasenovcu

Regija 17. maj 202417:25 9 komentara
Porfirije, Vučić i Dodik (Srna)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će zbog donošenja rezolucije o genocidu u Srebrenici Srbija tražiti i donošenje rezolucija o Jasenovcu.

Vučić, koji je danas priredio radni ručak za predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, patrijarha srpskog Porfirija i članove Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, ocijenio je da će usvajanjem rezolucije o Srebrenici biti otvorena Pandorina kutija jer će “Rusi uskoro pokrenuti zahtjev da se proglasi genocidom njemačko ubijanje ruskog i sovjetskog naroda tokom Drugog svjetskog rata”.

“I mi ćemo to isto tražiti za ono što su Nijemci činili u Srbiji i za to što su hrvatske ustaše radile u Jasenovcu. Ali da ne govorim da će to da otvori i mnoga druga pitanja i za Tursku i za neke druge zapadne sile, od starosjedalaca američkih do mnogih drugih”, rekao je Vučić.

Istakao je da je pitanje donošenja rezolucije o Srebrenici “teško” jer pokazuje i kakav je odnos prema Srbiji pojedinih u regionu, ali i nekih svjetskih sila.

“Sve što mogu da vam kažem to je da smo se borili, da smo ogromnu energiju uložili, sve vreme ovoga svijeta sam i kao predsjednik Republike dao za to da im se suprotstavimo najjače i najsnažnije moguće. Čak sam iznenađen snagom kojim su se ljudi ujedinjeno borili za naše interese i hvala vam na tome”, naglasio je Vučić.

On je poručio da će se političkim sredstvima suprotstaviti njihovim “protivpravnim i svim drugim aktima nasilja i činiti sve što se može za srpski narod na Kosovu”.

“I naravno ne moram da vam ponavljam da mi nikada nećemo prihvatiti nezavisno Kosovo kao završenu činjenicu. Svakoga dana na različite načine pokušavaju, ne samo iz duše i srca, već i fizički, da nam u potpunosti oduzmu Kosovo i Metohiju”, rekao je Vučić.

On je naveo da je jedina, možda, pozitivna stvar to da se Srbija i Republika Sppska, “ekonomski razvijaju dobro”.

Vučić je ukazao da je, sa druge strane, sve drugo mnogo teže nego što je bilo.

“Međutim, ono što mene brine u ovom trenutku, što ne krijem, i ako se sjećate i posljednji put sam dao nekoliko nagovještaja po tom pitanju, a siguran sam da će predsjednik Dodik o tome govoriti više, što smatram ključnim za opstanak srpskog naroda, jeste nametanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-u”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ta rezolucija je donošena tajno i “notorna je neistina” da je riječ o rezoluciji koja bi trebala samo da obilježi jedno stradanje i ništa više.

“Jer da je to tako, to ne bi morali ni da donose pošto već postoji odluka Generalne skupštine UN-a o svim genocidima koji su se dogodili širom svijeta. Ali, to za njih nije bilo važno, željeli su posebno da obilježe Srebrenicu”, dodao je Vučić.

Predsjednik Srbije ponovio je da će 8. juna biti održan veliki Svesrpski sabor, ističući da taj sabor ne bi bio svesrpski bez učešća Sabora SPC-a.

On je istakao da je sretan što je patrijarh srpski Porfirije prihvatio da bude na tom Saboru i pozvao i sve vladike da budu prisutne.

“Ali i kada bude bila zajednička sednica vlada, kada budu došli svi poslanici Republike Srpske i Srbije, koji budu željeli, a čini mi se da je dobro da na jednom mjestu budu i patrijarh, kao onaj koji će da bude na čelu stola, ali to je moja ideja – da bude i što je moguće više vladika ili ako mogu da budu svi”, rekao je Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare