Vučić nakon razgovora sa Putinom: Dogovorili smo izuzetno povoljnu cijenu gasa

Regija 29. maj 202213:39 > 13:401 komentar
Aleksandar Vučić (Andrej ISAKOVIC / AFP)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je imao vrlo dobar telefonski razgovor sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sa kojim je, kako je istakao, dogovorio izuzetno povoljnu cijenu gasa za Srbiju.

Vučić je nakon obilaska skladišta robnih rezervi u Beogradu, novinarima rekao da najvažnija tema današnjeg razgovora sa Putinom bila istek gasnog spporazuma, poslije desetogodišnjeg trajanja, 31. maja.

„I ono što mogu da vam kažem je da smo dogovorili glavne elemente koji su veoma povoljni po Srbiju. Dogovorili smo se da ćemo potpisati ugovor na tri godine, to je prvi element ugovora, i mislim da izuzetno odgovara srpskoj strani. Drugi važan element je da će formula koju koristimo ostati ista (naftna formula), tako da će cena biti veoma povoljna za našu zemlju“, kazao je Vučić.

Dodao je da je odmah poslije razgovora sa Putinom, uputio pismo direktoru Gasproma Alekseju Mileru “da koliko sutra, prekosutra razgovaramo o količinama”.

Kako je Vučić kazao cijena gasa za Srbiju, po dogovorenoj formuli, zavisit će od cijene nafte, i da će, čak i kada je nafta najskuplja, cijena gasa koju ćemo plaćati iznositi od 310 do 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

To se, međutim, kako je dodao odnosi na dogovorenih 2,2 milijarde kubnih metara gasa, ali Srbiji će, zbog sve veće industrijalizacije, biti potrebno dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa, i cijena za tu dodatnu količinu, biće tema razgovora sa Gaspromom.

“Ako smijem to da kažem i ako sve ovo realizujemo iz dogovora sa Putinom, mi ćemo po pitanju snabdjevanja gasom imati sigurnu zimu”, kazao je Vučić ističući da je cijena gasa koju je dogovorio sa ruskim predsjednikom u ovom trenutku tri puta manja – a zimi će, kako je istakao, biti čak deset puta manja – nego što plaćaju ostale evropske zemlje” naveo je Vučić.

Putin rekao da je mirovni sporazum za Ukrajinu na stolu

Vučić je rekao i da je predsjedniku Putinu prenio stav Srbije da bismo željeli da se što prije uspostavi mir u Ukrajini.

“Rekao mi je da postoji ponuđeni sporazum, ugovor, sa kojim su upoznati, koji je na stolu u Moskvi, Kijevu, i u drugim centrima Zapada”, kazao je Vučić.

Dodao je i da je čuo neke elemente tog sporazuma, ali da je Srbija mala zemlja da bi rješavala te probleme, i da se “samo nada da će se uspostaviti mir”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar