Zastupnik u Skupštini CG: Dajemo četvrtinu potencijala Bilećkog jezera i ništa

Regija 14. dec 202216:39 0 komentara
Vijesti.me

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica u Skupštini Crne Gore najavio je jučer u parlamentu da radni timovi te stranke pripremaju deklaraciju o valorizaciji voda Bilećkog jezera.

On je rekao da je to jezero jedan od izuzetnih hidroenergetskih potencijala, u čijoj valorizaciji Crna Gora ne učestvuje.

Koprivica je naveo da vodu Bilećkog jezera koriste četiri hidroelektrane (HE), koje, kako je pojasnio, od toga ostvaruju značajan profit.

“HE Trebinje 1 prozivodi 410 gigavat sati (GWh) električne energije. To je prosječna godišnja proizvodnja ove HE. Ukoliko je vrijednost energije 300 eura po megavat satu, to je 123 miliona eura. HE Trebinje 2 proizvodi 14,5 GWh, što znači da je to, po pomenutoj cijeni, oko 4,3 miliona eura. HE Dubrovnik proizvodi 1.168 GWh ili, preračunato u ovu vrijednost, 350.400.000 eura. HE Čapljina proizvodi 400 GWh ili 120 miliona eura. Dakle, ovdje se proizvodi 2.000 GWh, što je 496 miliona eura. Mi dajemo četvrtinu potencijala Bilećkog jezera, a drugi stiču 496 miliona eura godišnje od iskorišćavanja tog hidroenergetskog potencijala”, istakao je.

Poslanik Demokrata tvrdi da se Crna Gora u slučaju Bilećkog jezera odriče prava koja joj pripadaju, te da ne dobija ni novac, ni udio u energiji. To je, prema njegovim riječima, nedopustivo.

“Zato radimo na pripremi deklaracije, što će biti prvi, početni institucionalni korak da Crna Gora dobije ono pravo koje joj pripada. Da ga se ne odriče ni u korist koga, ali ni da ne uzme ono što joj ne pripada. Samo, dakle, ono što joj pripada. Kad bi cijena struje bila 150 eura, to bi bilo 300 miliona godišnje u ove četiri HE koje koriste vodu Bilećkog jezera. Crna Gora se nikako ne smije zadovoljiti mrvicama, niti bilo kakvim sitnim koncesionim ustupcima koji se ni zadnjih 30 godina ne daju”, naglasio je.

Koprivica kaže da je pitanje kako da Crna Gora obezbijedi pravičan udio u hidropotencijalu i ukupnoj valorizaciji voda Bilećkog jezera.

“Znamo da je tamo potopljeno dosta sela koja su pripadala Crnoj Gori, a čak se morao izmještati i dio kulturne baštine. Važan je projekat HE Boka, koja bi bila na temelju voda Bilećkog jezera. To je jedan veliki energetski projekat, koji bi donio ogromne koristi, o čemu su pisane studije. Tako bismo imali na stotine novih radnih mjesta, desetine miliona eura prihoda, ali i nižu cijenu struje i veće količine za izvoz. Moramo iskoristiti svoje potencijale… Taj akt (deklaracija) Skupštine bio bi početni korak ka definitivnom održivom rješenju tog pitanja”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!