Milošević ponovo “brani Kosovo” u Beograda, Nova.rs: Svi znamo kako se prošli put to završilo

Showbiz 25. jun 202416:43 0 komentara
Amir Hamzagić/Nova.rs

Na nekoliko lokacija u Beogradu danas su osvanuli plakati sa likom nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića ispod kojeg piše Kosovo je Srbija. Kao autor tih plakata potpisan je pokret "Naši", poznati po tome što nerijetko targetiraju medije i novinare.

Jedna od lokacijama na kojima je osvanuo lik Miloševića je Brankov most, piše Nova.rs.

Ni bandere nisu ostale „pošteđene“.

Još jedna od lokacija koje su oblijepljene istim plakatima jeste Vračar.

Simbolično ili ne, plakati su izlijepljeni dan prije nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, gdje će uzeti učešće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Amir Hamzagić/Nova.rs

Zbog čega ispod lika Miloševića stoji natpis Kosovo je Srbija nije poznato. Međutim, poznato je da je upravo za vrijeme i zbog njegove vlasti došlo do povlačenja srbijanske vojske i policije sa teritorije Kosova što nakon Kumanovskog sporazuma koji je potpisan 1999. godine kao sporazum kojim je okončano NATO bombardovanje SR Jugoslavije, podsjeća Nova.rs.

Pokret „Naši“ ponovo autor

Kao autor ovih plakata potpisan je pokret „Naši“, na čijem čelu je vjeroučitelj Ivan Ivanović.

Za skoro dvije decenije postojanje „Naši“ su uspjeli i da se protive održavanju gej parade, prekidaju tribinu Peščanika, organizuju tribinu Kristijana Golubovića, napadaju za izdaju Tadića i Vučića, da naprave listu od „30 srbomrzaca“, sarađuju sa Mišom Vacićem, Veljom Ilićem, Mlađanom Đorđevićem, pa i Srpskom naprednom strankom.

Njihova „uža specijalnost“ jesu plakati, kojima nerijetko targetiraju opozicione aktere i medije.

Leci na kojima se dio srpskih opozicionara kao i redakcije Danasa, Nove i N1 označavaju kao “Peta kolona” ubacivani su više puta u dvorišta tih redakcija, ali i pojedinih stranke.

Amir Hamzagić/Nova.rs

Ranije su se s plakata napadali i Saša Janković, Zoran Đinđić, podržavali su Milorada Dodika, a u posljednje vrijeme su pak na meti lanac marketa „IDEA“, opozicionari, a širom Srbije su se našli i bilbordi i plakati sa natpisom „Šumadinac pali topa“ i likom predsjednika „Naših“.

Nije poznato kako ovaj pokret finansira svoje aktivnosti, štampanje plakata, zakup bilborda…

Ustavni sud odbio zabranu „Naši“

„Naši“ su pravili i spisak „sbomrzaca“ na kome su se našli i Mirjana Karanović, Veran Matić, Nikola Đuričko, Latinka Perović, Miša Brkić, Jelena Karleuša, Nenad Lj. Stefanović, Branko Radun…

Zbog ovoga je Ivanović privođen 2014., a protiv njega je sve do 2017. vođen krivični postupak koji se završio oslobađajućom presudom.

Ustavni sud je 2012. odbio prijedlog za zabranu rada ovog udruženja građana, kao i „Srpskog narodnog pokreta 1389“ iz Beograda. Time se Naši nisu našli u društvu „Nacionalnog stroja“ i „Otačastvenog pokreta Obraz“.

Obraz to nije spriječilo da svoje djelovanje nastavi, samo pod drugim nazivom, pa su se tako Naši i Obraz „zbratimili“ sa Šešeljevim radikalima za izbore 2014. godine. I ostali ispod cenzusa.

Priču o mogućoj zabrani Ivanovićevog udruženja ponovo je pokrenuo, godinu dana nakon odluke Ustavnog suda, tadašnji član Predsjedništva SNS-a Vladimir Cvijan, nakon što su aktivisti „Naših“ zapalili zastavu AP Vojvodine ispred prostorija Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu, nazvavši zastavu „Čankovom krpom“.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!