Tri nominacije za Oscara za “Trougao tuge” Rubena Ostlunda

Kultura 24. jan 202316:16
Izvor: N1

Film "Trougao tuge" Rubena Ostlunda nominiran je za nagradu Oscar za najbolji film, za originalni scenarij i za režiju.

Ruben Ostlund je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala (2022.), a “Trougao tuge” je otvorio prošlogodišnji Sarajevo Film Festival. Jedan od koproducenata ovog filma je i Obala Art Centar iz Sarajeva.

N1

“Trougao tuge” je dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu, a osvojio je i četiri nagrade Evropske filmske akademije: nagrade za najbolji evropski film, najbolji scenarij, režiju: Ruben Ostlund i najboljeg evropskog glumca: Zlatko Burić.

Ima i tri nominacije za nagrade Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA): za originalni scenarij – Ruben Ostlund, sporednu glumicu – Dolly de Leon i za casting. Za nagrade Zlatni globus je imao dvije nominacije: za najbolji film: drama ili komedija i za najbolju sporednu glumicu (Dolly de Leon).

Humorna drama “Trougao tuge” je razuzdana satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva, oštra i direktna kritika kapitalističkog društva koja pomjera sve granice.

Yaya (Charlbi Dean) i Carl (Harris Dickinson) modeli su i influenseri pozvani na krstarenje superjahtom koju će svojom pojavom promovirati na društvenim mrežama. Među ostalim uvaženim putnicima nalaze se i ruski bogataš Dimitry (Zlatko Burić) i njegova žena Vera (Sunnyi Melles), stariji britanski bračni par koji je bogatstvo zaradio na trgovini oružjem, šlagirana Njemica koja ponavlja jednu rečenicu te kapetan Thomas (Woody Harrelson).

Svečana 95. dodjela Oscara ove će godine biti održana 12. marta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar