Žbanić: Iskustvo preživljavanja u Sarajevu utjecalo na režiranje epizode “Kin”

Showbiz 28. feb 202313:46 0 komentara
Jasmili Žbanić
Jasmili Žbanić (N1)

Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić režirala je jednu od devet epizoda prve sezone HBO-ove serije "The Last of Us", a za za "Variety" je otkrila da je tokom snimanja scene ponovnog susreta braće Joela i Tommyja bilo i suza.

Rediteljica Jasmila Žbanić režirala je šestu epizodu serije naziva “Kin”. Njen najnoviji film, “Quo Vadis, Aida?”, nominiran je za najbolji međunarodni igrani film na dodjeli Oscara 2021. Dramatizirao je potresne događaje masakra u Srebrenici 1995. godine, a njeno iskustvo preživljavanja opsade Sarajeva tokom rata utjecalo je na to kako je režirala epizodu u kojoj se Joel ponovno susreće sa svojim bratom Tommyjem u rastućem naselju Jackson.

“Nije bilo struje, hrane, ničega. Ali uspjeli smo opstati zahvaljujući solidarnosti i načinu na koji je grad restrukturiran. Morate početi od nule. Zbog tog iskustva mi je sve u vezi s Jacksonom bilo jako blisko”, rekla je Žbanić, dodajući da su kreatori serije “The Last of Us” Neil Druckmann i Craig Mazin bili zainteresirani za njenu prošlost kako bi je povezali s epizodom.

Žbanić je u intervjuu za Variety govorila i o temperaturama ispod nule u Canmoreu, gdje je snimljen vrlo emotivan ponovni susret Joela i Tommyja.

“Imali smo veliku sreću jer smo imali priliku odraditi probe prije nego smo bili na setu. Set je bio dosta težak zbog hladnog vremena. Ponekad je bilo i -15 stepeni, dakle jako, jako hladno. Posebno se pazilo na tu scenu s Tommyjem i Joelom. Čitali bi to, glumili, ponavljali i isprobavali različite stvari. Predložili su i neke promjene, tako da je za oboje bilo jako duboko u svakoj sceni. Bilo je tako lijepo, jer je to jako duga scena u trgovini cipela. Za Pedra je to veoma emotivna scena. Snimala sam ga drugog, prvo smo snimili Gabrijela, a onda sam primijetila da svaki put kad smo ponovljali, Pedro je plakao. Nije bio u kadru, ali je plakao, jer je davao sve od sebe kako bi partner mogao da glumi. Ovo je veoma posebno. Tako je velikodušno od glumca što ovo radi. Bila sam zadivljena Pedrovim talentom”, rekla je bh. rediteljica.

Screenshot/YouTube

Priznala je da je i ona, zbog pojedinih scena, povremeno zaplakala iza kamere. Scena u kojoj Pedro govori Belli da nije njen tata, jedna od scena koja je Jsmili izmamila suze.

“Bilo je tako emotivno. Ponekad bih plakala iza kamere jer su bili tako iskreni i lijepi. Ova veza je tako dirljiva. Jako mi se sviđa što se mijenja od početka do kraja. To je samo jedna epizoda, ali ima toliko promjena u njihovom odnosu, što je stvarno sjajno”, rekla je Žbanić.

Kada je riječ o nastavku serije “The Last of Us”, jedan od tvoraca igre i producent serije Neil Druckman nedavno je otkrio dobre vijesti, odnosno da će snimati i drugu sezonu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!