UEFA: Najbolji fudbaler u sezoni 2014/2015 je Leo Messi

Anadolija

UEFA je u Monacu izabrala najboljeg fudbalera u Evropi za sezonu 2014/2015.

Messi je u minuloj takmičarskoj godini odigrao jednu od svojih najboljih sezona oborivši i nekolicinu rekorda. Bio je centralna figura Barcelone sa kojom je osvojio Ligu prvaka, špansku Primeru i Kup. Postao je najbolji strijelac svih vremena Lige prvaka sa 78 golova, jednim više od Ronalda. Vlasnik je rekorda i s najviše postignutih hat-trickova za neki od španskih klubova. Oborio je rekord i Termo Zarra, te sa 251 golom postao najbolji strijelac “katalonskog diva” svih vremena.

Dosadašnji osvajači UEFA trofeja za najboljeg fudbalera u Evropi bili su Messi (2011. godine), Andres Iniesta (2012.), Franck Ribery (2013.) i Cristiano Ronaldo (2014.).

U konkurenciji za najbolju fudbalerku u Evropi za sezonu 2014/15. bile su Amandine Henry (Francuska – Olympique Lyonnais), Dzsenifer Marozsan (Germany – FFC Frankfurt) i Celia Šašić (Germany – FFC Frankfurt). Nakon žrijeba grupne faze Lige prvaka, a prije izbora najboljeg fudbalera danas u Monacu izabrana i najbolja fudbalerka na kontinentu,  a UEFA je odlučila da je to Celia Šašić.