FIFPro tužio FIFA-u, poznato i zbog čega

Nogomet 13. jun 202422:38 0 komentara
Gianni Infantino (REUTERS/Matthew Childs)

Najavljeno - učinjeno. Međunardono udruženje profesionalnih fudbalera, zajedno sa Udruženjem profesionalnih fudbalera Engleske i Francuske podnijelo je u sudu u Briselu tužbu protiv Međunarodne fudbalske federacije.

Prije mjesec dana je FIFPro najavio da će, ukoliko FIFA ne razmotri promjene u kalendaru, posebno ideju održavanja Svjetskog klupskog prvenstva u novom, proširenom formatu, preduzeti sve moguće korake da zaštiti igrače i da se neće libiti ni akcije pred sudom.

Prvo izdanje Svjetskog prvenstva za klubove u novom formatu, sa čak 32 kluba učesnika, zakazano je za kraj sljedeće sezone u Sjedinjenim Američkim Državama i to je ideja kojoj se veoma glasno protive FIFPro i Udruženje svjetskih fudbalskih liga koje je takođe zaprijetilo tužbom protiv FIFA ukoliko krovna svjetska organizacija ne razmotri promjenu ovih planova.

Kako je FIFA odbila ovaj zahtjev, FIFPro je krenuo u najavljenu akciju.

„Evropske članice FIFPro podnele su u četvrtak pravnu tužbu protiv FIFA. Tužbom se osporava odluka FIFA da jednostrano određuje međunarodni kalendar takmičenja i posebno odluka o kreiranju kalendara i rasporeda za Svjetsko prvenstvo klubova 2025. godine. Sindikati fudbalera uvjereni su da te odluke krše prava igrača i prava udruženja prema Povelji osnovnih prava Evropske unije, a potencijalno krše i Zakon o konkurenciji EU“, navedeno je u saopštenju FIFPro.

U pismu koje je FIFPro uputio predsedniku FIFA Gianniju Infantinu i generalnom sekretaru FIFA Mattijasu Grafstromu navedeno je da je kalendar prezasićen, da zbog toga nacionalne lige ne mogu na adekvatan način da organizuju svoja takmičenja i da je rizik za igrače sve veći.

FIFA je odbacila sve navode, a rezultat je tužba koja je podnijeta u četvrtak.

Još nije kasno! Pridružite se ostalim selektorima i zaigrajte Evropski nogometni fantasy 2024.

Uz N1 igrajte fantasy posvećen predstojećem Evropskom prvenstvu i osvojite vrijedne nagrade. Više informacija možete pronaći OVDJE, a registraciju na Fantasy Euro 2024. možete pronaći na OVOM LINKU.

Ne propustite priliku da budete dio najvećeg fudbalskog spektakla – N1 Fantasy Football – vaša igra, vaša pravila!

BONUS VIDEO:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

#related-news_0

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!