Kako je vlasnik Chelseaja prevario FFP i pronašao “rupu” u zakonu?

Glyn KIRK / IKIMAGES / AFP

Prva sezona londonskog Chelseaja predvođena američkim biznismenom Toddom Boehlyjem ostat će upamćena po mnogo čemu.

Najviše će se ipak pamtiti po najvećoj potrošnji u historiji fudbala. Boehly je za nešto više od pola godine potrošio gotovo pola milijarde eura, a čini se kako se nema namjeru zaustaviti!

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogi su se pitali kako to da Chelsea skupocjenim kupovinama nije prekršio finansijski “Fair Play”, čak su ga brojni klubovi Premiershipa javno optužili, ali čini se kako je sve u poslovanju londonskih plavaca legalno…

Boehly je naime uspio da pronađe “rupu” u pravilnicima UEFA-e i troškove uspio da “razvuče” na ime obeštećenja i trajanja ugovora novih fudbalera.

Tako su novopridošli fudbaleri potpisali nestvarno duge ugovore. Mudryk je potpisao čak do 2031. godine, Badiashile i Madueke do 2030, Fofana do 2029. dok su Cucurella i Cukwuemeka paraf na ugovore stavili do 2028. godine.

Ambiciozni vlasnik Chelseaja je tako potrošio skoro pola milijarde na nova pojačanja, a UEFA je zbog toga reagovala i želi da poslije niza žalbi ispravi pogreške. Ipak, do će učiniti tek u ljetnom prijelaznom roku.

Šta će u UEFA-i učiniti?

FIFA je još prije nekoliko godina propisala da maksimalna dužina ugovora može trajati pet godina, što u UEFA-i nije bio slučaj i Boehly je to znalački iskoristio. Ipak, istim putem će i iz evropske kuće fudbala pa će tako ograničiti klubove na maksimalno pet godina za isplatu ugovora.

Podsjetimo, Chelsea je do sada potrošio 460.500.000 eura na dovođenje čak 13 igrača. Ipak, tu se Boehly ne namjerava zaustaviti, a prema pojedinim natpisima uskoro će ponovo krenuti u lov na Enza Fernandeza iz Benfice i pokušati realizovati najskuplji transfer u historiji Premier lige – vrijedan 120 miliona eura!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad