Komplikacije – finale Lige prvaka u Portu?

Nogomet 11. maj 202108:01 0 komentara
AFP

Komplikacije zbog premještanja finala UEFA-ine Lige prvaka iz Istanbula na londonski stadion Wembley dovele su do toga da se Porto pojavio kao nova opcija za finalni susret između Manchester Cityja i Chelseaja 29. maja.

Organizatori UEFA-e razgovaraju s vladom Velike Britanije i Nogometnim savezom s ciljem premještanja finala na Wembley nakon što je Turska prošle sedmice stavljena na “crvenu listu” Velike Britanije i automatskim onemogćivanjem engleskih navijača koji bi prisustvovali utakmici.

Ipak, i održavanje finalnog susreta na Wembleyu dovedeno je u pitanje jer su se pojavile prepreke vezane za međunarodne emitere, tehničko i pomoćno osoblje, te sponzore.

S obzirom na to da bi mnoge od tih osoba iz različitih zemalja trenutno morale u karantin po dolasku u Ujedinjeno Kraljevstvo, bio bi potreban širok spektar izuzeća, a brz sporazum i kompromis bilo bi veoma teško naći.

Fudbalski savez još uvijek nije odgovorio na zahtjeve UEFA-e, te će razgovori biti nastavljeni danas.

Teško da će Istanbul biti domaćin utakmice s obzirom na okolnosti vezane za koronavirus, a premještanje utakmice u Porto nudi priliku engleskim navijačima da prisustvuju finalnom susretu, iako uz veću cijenu i napor pri putovanju, nego što bi to bilo da se meč održi na Wembleyu.

Prošle sedmice vlada Velike Britanije stavila je Portugal na svoju “zelenu listu” od 17. maja, što znači da bi engleski navijači mogli slobodno putovati na utakmicu ukoliko domaćinstvo bude dodijeljeno Portugalu.

Portugal je trenutno u posljednjoj fazi ublažavanja mjera i učekuje se da ukine ograničenja putovanja od 17. maja.

Prošlogodišnje finale premješteno je iz Istanbula u Lisabon gdje se igrao završni turnir zbog pandemije COVID-19, ali iz UEFA-e bi radije da Porto bude domaćin utakmice, ukoliko zemlja ispuni sve uslove.

Iz UEFA-e i portugalskog Nogometnog Saveza za sada su odbili dati komentare na ovu temu, a više informacija će biti poznato u toku dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad