Novi detalji skandala: Mancinijeva plata ključni dokaz u istrazi protiv Cityja

Nogomet 07. feb 202313:02
REUTERS/Phil Noble

Manchester Cityju prijeti drastična kazna pa čak i izbacivanje iz Premijer lige zbog teških kršenja pravila finansijskog fair play-a u razdoblju od čak osam godina. Brojni stručnjaci smatraju da će se City iz ovoga teško izvući kao što je bio slučaj s UEFA-inom kaznom.

Athletic je objavio dokumente Football Leaksa i drugih izvora koji su bili jedan od temelja istrage Premijer lige, a koji dokazuju kako je City „muljao“ sa brojkama u finansijskim izvještajima i pokušavao da sakrije gubitke kako bi poštovao finansijski fair play.

Portugalac pokrenuo lavinu: Zbog njega Manchester City čeka žestoka kazna

Jedan od ključnih dokaza bio je ugovor s Robertom Mancinijem koji je City vodio od 2009. do 2013. godine. Talijanski stručnjak imao je prikazanu platu od milion i po eura po sezoni, ali je utvrđeno da je dodatna dva miliona dobijao na drugi način.

Nastavak Cityjevog skandala: Imali tajni ugovor s Mancinijem?

Mancini je otvorio firmu Italian International Services sa kojom je imao ugovor sa klubom Al Jazeera za savjetodavne usluge. Mancinijeva kompanija izdavala je kvartalne račune Al Jazeeri koja mu je na taj način isplatila još nešto više od 1,9 miliona eura po sezoni.

Ti dokazi korišteni su i u UEFA-inoj istrazi poslije koje je City kažnjen sa dvije godine zabrane igranja u Evropi i 30 miliona eura, ali je Međunarodni sportski sud (CAS) kasnije smanjio kaznu na samo deset miliona eura finansijske kazne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar