Sumnjiva kašnjenja hibridnih terena, N/FS BiH šuti

Nogomet 05. avg 202213:23 > 13:432 komentara
Izvor: N1

Početkom juna počeli su radovi na stadionima širom Bosne i Hercegovine. Deset premijerligaša u BiH dobit će (ili su već trebali dobiti) nove hibridne terene po savremenim tehnologijama, koji treba da unaprijede kvalitet fudbala u našoj zemlji.

Do sada su započeti radovi na tri stadiona – Gradskom stadionu u Banjoj Luci, stadionu “Rođeni” u Mostaru, i na stadionu “Tušanj” u Tuzli, a najavljen je skori početak rada i na stadionu Asim Ferhatović – Hase u Sarajevu.

Početak gradnje na svakom od stadiona pompezno je najavljivan u bosanskohercegovačkim medijima, a predsjednik Nogometnog/Fudbalskog Saveza BiH, Vico Zeljković još je ranije i pompeznije najavljivao pokretanje projekta.

“Ono što je djelovalo kao bajka, uskoro će se pretvoriti u stvarnost. Sa zadovoljstvom mogu da vas obavijestim da su sve procedure okončane i konkretan posao počinje početkom narednog mjeseca”, rekao je, između ostalog, u aprilu Zeljković.

Ono što je uslijedilo, međutim, više nego na bajku, liči na noćnu moru.

Radovi nisu počeli u maju, već u junu i to u Banjoj Luci, a do danas nisu završeni. Radovi na stadionu “Rođeni” započeti su 14. juna, a u Tuzli sredinom jula. Nijedan od terena do danas nije završen, a sve se glasnije govori o nesposobnosti izvođača i gubitku strpljenja.

Gdje je “zapelo”?

Prema informacijama do kojih je došao N1, svaki od terena trebao je biti završen u roku mjesec dana, iako su pojedini klubovi najavljivali drugačije brojke. Za period od 30 dana znamo zbog Odluke koju je donio N/FS BiH, kada je putem tendera dodijelio posao kozorcijumu ponuđača kojeg čine Wickr Group a.s., Hellasod SA i Tarkett sports B.V.. Naime u tački deset odluke koju je savez donio, jasno stoji da je pobjednički konzorcij dao ponudu o završavanju jednog terena za 30 dana, što je na kraju presudilo u tome kome će N/FS BiH dodijeliti posao.

Izvor: Odluka N/FS BiH (N1)
Izvor: Odluka N/FS BiH (N1)
Izvor: Odluka N/FS BiH (N1)

Već sada je jasno da termini po kojima je konzorcij dobio posao od N/FS BiH nisu ispoštovani, te da je nemoguće prognozirati kada bi tereni trebali biti završeni. Kako nezvanično saznajemo, izvođači imaju mnogo problema, od nedostatka radnika, do manjka iskustva u radovima ovog tipa. Wickr Group a.s., prema našim saznanjima, nikada nije radila infrastrukturne poslove u fudbalu.

PROČITAJTE JOŠ

Još veće je pitanje zbog čega je N/FS BiH dodijelo posao upravo ovom konzorcijumu, kada svi svjetski lideri na polju gradnje hibridnih terena (kontaktirali smo neke), tvrde da je fizički nemoguće završiti jedan teren za 30 dana?

Dokument koji je u posjedu N1 pokazuje kako je konkurentski konzorcijum na tenderu ponudio period od 84 dana, što uračunava sve nepredviđene situacije i nudi realističniji period gradnje, ali je prvenstveno na osnovu toga odbijen.

Podsjetimo, od gradnje prvog terena, onog u Banjoj Luci prošlo je, za sada, 62 dana, što je više nego duplo u odnosu na obećani rok izvođenja radova.

Također, prema svjetskim standardima, tehnologija koja se koristi za hibridne terene u BiH je prilično zastarjela, a neke kompanije su odustale od ponuda jer su vjerovale da tender odgovara samo jednoj firmi.

Sve to je na koncu postalo neshvatljivo do tačke da postaje sumnjivo, o čemu je N1 pisao u aprilu 2022. godine.

Prirodno bi bilo da zbog kašnjenja u radovima izvođač plaća penale, ali to se, kako nezvanično saznajemo, neće dogoditi, što čini dodatnu štetu klubovima, koji ne mogu koristiti vlastitu infrastrukturu na duže vrijeme od predviđenog, već će, igrajući na “neutralnim stadionima”, imati veće troškove u ovoj fudbalskoj sezoni.

Nadalje, klubovi ne mogu imati navijače onda kada, kao gosti, igraju na tim neutralnim terenima, što predstavlja još jedan problem. Sve to remeti ambicije klubova i njihovu sposobnost da se na najbolji mogući način pripreme za sezonu koja je za mnoge od njih izuzetno bitna.

N1 je kontaktirao N/FS BiH, tačnije generalnog sekretara Adnana Džemidžića, kojem smo putem maila postavili nekoliko pitanja u vezi sa problemima koji su prisutni u gradnji terena, ali do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor.

Vrijeme prolazi, strpljenja sve manje

Da li će tereni biti završeni u septembru, oktobru, novembru, ili čak kasnije, to nije poznato, ali je u Banjoj Luci jučer organizovan sastanak između čelnika Saveza i predstavnika nadzornog organa, kako bi se utvrdila dinamika rada, koja je do sada bila isuviše spora.

Sve dok N/FS BiH ne izađe u javnost sa trenutnim stanjem na terenu, klubovi će sve više gubiti strpljenje, jer žele igrati na novim terenima, ali više od toga na vlastitim stadionima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar