Uložena žalba UEFA-i na tretman engleskih navijača u Italiji

Action Images via Reuters/Peter Cziborra

Udruženje navijača Engleske koji putuju na gostovanja, dio Fudbalske asocijacije, uložilo je žalbu Evropskoj fudbalskoj uniji na tretman koji su navijači Engleske imali na gostovanju Italiji u kvalifikacijama za EURO 2024.

Navijači Engleske prvo su imali probleme sa autobusima kojima su išli do stadiona, zatim su prolazili kroz četiri kontrole karata prije nego što su uspjeli da uđu na stadion „Diego Armando Maradona“ u Napulju.

Navijači su se požalili engleskim medijima i da im je policija pisala kazne i da su pojedini dobili i udarce pendrecima kada su pokušavali da uđu na tribine.

Poslije utakmice su navijači zadržani sat vremena na stadionu.

„Znamo da su mnogi od vas bili nezadovoljni onim što se dešavalo prije i poslije utakmice u Napulju. Od tada smo dobili neke zaista detaljne opise raznih situacija i mnogi od vas su izrazili zabrnutost i frustracije. U ponedjeljak smo imali sastanak sa predstavnicima polucije koji su zaduženi za putovanja navijača kako bismo sa njima razgovarali o ovim dešavanjima. I oni su iskusili veoma izazovne situacije, kao i naši članovi na samom stadionu. Zabrinutost je iskazalo i Udruženje navijača Engleske.

Uzevši sve ovo u obzir, zatražili smo od UEFA da istraži šta se dogodilo i obavijestit ćemo javnost o daljim dešavanjima i informacijama koje dobijemo“, navedeno je u saopštenju Udruženja navijača Engleske koji putuju na gostovanja (ESTC).

„Cijenimo vrijeme koje ste uložili i iskustva koja ste imali prateći reprezentaciju. Naša osnovna briga je vaša bezbjednost. Radimo sve kako bismo osigurali da putovanja na mečeve reprezentacije budu uživanje. U ovom slučaju to nije bilo tako bez obzira što smo mjesecima planirali sve detalje i radii u dobroj vjeri da će saradnja sa vlastima u Napulju biti zadovoljavajuća. Žalimo zbog toga što ste imali ružna iskustva umjesto da uživate u prvoj pobjedi protiv Italije na gostovanju još od 1961“, dodaje se u zaključku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad