Zavirite u najskuplju kuću na svijetu: Saudijski princ više platio sliku nego Newcastle, a dom progoni morbidna tajna

Nogomet 17. apr 202408:25 0 komentara
Foto: Screenshot Youtube Luxury Homes

Mohammad bin Salman postao je najmoćnija figura u svjetskom fudbalu onog trenutka kada je odlučio da kupi engleski Newcastle, ali to nije čak ni njegova najskuplja akvizicija. Voli luksuz i umjetnička djela.

Bogati saudijski princ pored fudbalskog kluba posjeduje i najluksuzniju i najskuplju kuću na planeti.

On je 2015. godine kupio prekrasni dvorac vrijedan 270 miliona eura što je skoro novac koji je dao za kupovinu Newcastle Uniteda kojeg je platio 350 miliona eura. Bin Salman je prije devet godina došao u Francusku na sastanak sa Emmanuelom Macronom, a na tom putovanju je odlučio i da je vrijeme da sebi kupi novi dom.

Za nekog čije se bogatstvo procjenjuje na 377 milijardi eura, takvi troškovi predstavljaju sitnicu.

Dvorac Luj XIV koji je završen 2011. građen je u stilu francuskih dvoraca iz 17. vijeka a cijelo imanje se proteže na skoro 7.000 kvadratnih metara. Čuveni magazin „Fortune“ je nazvao najskupljom kućom na planeti.

Vinski podrum, bazeni unutra i napolju, jedan poseban s velikim ribama, noćni klub, soba za meditaciju i odmor, bioskop, teren za skvoš, sobu u akvarijumu… Napravljen je po ugledu na čuvenu palatu Versaj gdje je nekada državu vodila kraljevska porodica.

Kuća je prepuna skupocjenih umjetničkih dela, a posebno se izdvaja slika Leonarda Da Vincija „Salvator Mundi“ vrijedna 400 miliona eura što znači da je platio više nego klub.

Kako je prenio „Economic Times“ izgradio je Emad Khashoggi, rođak ubijenog Jamal Khashoggij. Emad vodi biznis sa luksuznim nekretninama u Francuskoj, a sve to možda ne bi bilo čudno da upravo Bin Salmana ne tuže za saučesništvo u ubistvu pomenutog novinara.

Takođe, u dvorcu se nalazi deset luskuzno riješenih spavaćih soba, oslikana kupola, biblioteka i vinski podrum sa više od 3.000 boca, ogromna dvorana za bal i ostale svečanosti.

Pored raskošnog dvorca, Salman posjeduje i jahtu dugu 130 metara i vrednu 530 miliona eura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

JOŠ SPORTA:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!