Ovo su države sa najviše odličja na OI: Srbija najuspješnija u regiji, a BiH čeka…

Košarka 11. aug 202417:39 0 komentara
REUTERS/Evelyn Hockstein

Ženska košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država odbranila je zvanje olimpijskog prvaka pobijedivši domaćina Francusku u finalu rezultatom 67:66.

Amerikanke su vodile tokom većeg dijela prvog poluvremena, ali nijednog trenutka nisu uspele da se odlijepe. Upravo takav jedan pokušaj je Francuska osujetila serijom na startu druge dionice, da bi neposredno pred pauzu i došla do vodstva.

Francuskinje su u uvodnom dijelu treće dionice imale i maksimalnih osam poena prednosti, da bi “Dream team“ u narednih nekoliko minuta anulirao zaostatak vratio se u egal.

Tako je ostalo do samog kraja. SAD je u finiš ušla sa jednocifrenom prednošću i prilično uspješno koristila slobodna bacanja nakon faulova protivnica i nekoliko sekundi pred kraj meča imala prednost 67:64.

Francuska je krenula u napad po izjednačenje – Marin Johanes je dopremila loptu za Gaby Williams koja je postigla koš, ali je gazila liniju za tri poena i Amerikanke su odbranile zlato.

Amerikanke su tako produžile impresivan niz trijumfa – jer za poraz na Igrama ne znaju još od 1992. kada su osvojile bronzu.

Poznate i države sa najviše odličja

Kina je do finala između Sjedinjenih Američkih Država i Francuske čekala kao lider sa 40 zlatnih medalja, ali su Američke košarkašice trijumfom donijele 40. zlatnu medalju iz Pariza za svoju zemlju.

Tako su Sjedinjene Američke Države najtrofejnije na ovim Igrama sa 40 zlatnih, 44 srebrene i 42 bronzane. 126 ukupno.

Kina je druga sa 91 medaljom: 40 zlatnih, 27 srebrenih i 24 brozanih.

Japan je treći sa 45 medalja: 20 zlatnih, 12 srebrenih i 13 bronzanih.

Kada su u pitanju zemlje regije Srbija je najuspješnija sa pet medalja: 3 zlata, jedno srebro, jedna bronza, Hrvatska ima sedam, ali i dva zlata, dva srebra i tri bronze.

Bosna i Hercegovina ni na ovim Igrama nije uspjela doći do medalje…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!