Engleska u polufinalu Eura nakon još jedne slabe partije

Nogomet 06. jul 202420:40 0 komentara
REUTERS/John Sibley

Fudbaleri Engleske i Švicarske odigrali su četvrtfinalni susret Evropskog prvenstva, a krajnji rezultat u Dizeldorfu glasio je 1:1, nakon čega su poslije izvođenja jedanaesteraca bili bolji sa 5:3.

Kako smo i navikli od selekcije Engleske na ovom EP-u nismo gledali silovit početak Gordi Albiona, štaviše. Švicarci su ti koji su u prvim minutama pokušali iskoristiti stidljiv ulazak u meč Engleza.

JOŠ SPORTA

U prvih 20 minuta utakmice faktički se ništa ozbiljno nije dogodilo. Švicarci su pokušavali nametnuti ritam i tražili put do gola Jordana Pickforda, ali su Englezi barem u defanzivi bili efikasni.

U 22. minuti Harry Kane imao je dobru šansu nakon izvedenog kornera, ali je njegov udarac glavom bio neprecizan.

Tri minuta kasnije odgovorili su Švicarci. Embolo je bio u prilici da zaprijeti Englezima, ali je njegov šut u posljednjem trenutku izblokiran.

Englezi su nakon dugo vremena došli blizu dobre šanse. Igrala se 36. minuta. Saka je s desne strane centrirao na Bellinghama koji je utrčavao na peterac, ali Akanji je minimalnim dodirom dovoljno skrenuo loptu da ofenzivac Real Madrida ne može šutirati po golu.

Pred sami kraj poluvremena Saka je ponovo pronašao put da probije odbranu protivnika, poslao je povratnu loptu za Mainooa, no šut fudbalera Manchester Uniteda je izblokiran.

Gotovo nevjerovatno, ali prvi udarac u okvir gola na utakmici vidjeli smo u 51. minuti. Uputili su ga Švicarci preko Breela Emboloa. Dobio je loptu na lijevoj strani šesnaesterca, ali je iz teškog kuta uputio vrlo slab udarac. Isti igrač je pokušao glavom na asistencijo Rodrigueza, no Ezri Konsa je uspio izblokirati njegov pokušaj.

Konačno, pogodak smo vidjeli u 74. minuti. Ndoye je centrirao sa desne strane, loptu loše zakačio Stones, a Embolo proslijedio loptu u mrežu.

REUTERS/John Sibley

Tek su nakon primljenog gola Englezi pokazali da bi u ovoj utakmici trebali početi ozbiljnije prijetiti reprezentaciji koju sa klupe vodi Murat Yakin, a ti pokušaji su urodili plodom u 80. minuti. Saka je dobio loptu na desnoj strani, šutirao je jako sa ćoška šesnaesterca, i savladao Sommera.

REUTERS/Piroschka Van De Wouw

U 83. minuti Saka je ponovo bio autor opasne akcije. Ovaj put je ubacio loptu u šesnaesterac, a Kane ju je prihvatio i iz okreta tukao po golu, no njegov pokušaj je izblokiran.

Englezi su nastavili insistirati na krilima, a sljedeću opasnu akciju stvorio je Eze na lijevoj strani. Prevario je dvojicu defanzivaca Švicarske, povukao loptu u desnu stranu, ali nije dobro zahvatio loptu koja je završila pored gola.

Odgovorila je Švicarska preko Zubera koji je iskoristio centaršut Akanjija i opštu smušenost odbrane Engleske, ali je očajno šutirao sa šest metara. Lopta je otišla u posljednji red tribina, a to je bila posljednja šansa u regularnih 90 minuta.

Nestvarna statistika

Šut kojim je Bukayo Saka postigao pogodak protiv Švicarske bio je njegov prvi šut u okvir gola na ovom Evropskom prvenstvu u 416 odigranih minuta za Englesku.

Još nevjerovatnije je da je reprezentacija Engleske u posljednje dvije utakmice do isteka 90. minute protiv Švicarske imala samo tri šuta u okvir gola, ali su sva tri završili u protivničkim mrežama.

Produžeci

Prva prava prilika u produžecima dogodila se u 95. minuti. Englezi su dugo pleli mrežu oko šesnaesterca Švicarske, lopta je došla do Ricea koji je šutirao sa dvadesetak metara, ali je Sommer skrenuo loptu u korner.

Nastavili su napadati Englezi. U 102. minuti je nakon novog centaršuta Sake u posjed došao Bellingham ali je njegov šut odbranio Sommer.

U 117. minuti Švicarska je imala sjajnu šansu. Shaquiri je izveo korner, šutirao je direktno na gol, ali je lopta završila na prečki.

Samo zvaminuta kasnije Zuber je pokušao sa 20 metara, ali je Pickford pesnicama odbio taj pokušaj.

Penali

Prvu seriju penala za Engleze počeo je Cole Palmer. Šutirao je u lijevu, a poslao Sommera u desnu stranu. Za Švicarsku prvi je loptu na bijelu tačku Akanji, šutirao je očajno i dozvolio Pickfordu da odbrani njegov šut.

Bellingham je bio precizan u drugoj seriji, a Schar je također pogodio.

Saka je preuzeo dgovornost za Engleze u trećoj seriji i bio precizan, a Shaquiri je također bio precizan bez obzira na to što je Pickford pogodio stranu.

Ivane Toney je šutirao u četvrtoj seriji za Engleze i bio siguran. Amdouni je morao pogoditi za Švicarsku kako bi njegova selekcija ostala u igri bio je siguran.

Alexander Arnold  je imao priliku završiti posao za reprezentaciju Engleske i pogodio. Engleska je u polufinalu.

Cup tree provided by Sofascore

Uz N1 igrajte fantasy posvećen aktuelnom Evropskom prvenstvu i osvojite

vrijedne nagrade. Više informacija možete pronaći OVDJE, a registraciju na Fantasy Euro 2024. možete pronaći na OVOM LINKU.

Ne propustite priliku da budete dio najvećeg fudbalskog spektakla – N1 Fantasy Football – vaša igra, vaša pravila!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!