FIFA donijela odluku: Izrael neće biti suspendovan, otvorena istraga za palestinske tvrdnje o diskriminaciji

Nogomet 03. okt 202418:51 1 komentar
AP Photo/Jaber Abdulkhaleg

FIFA je u četvrtak zaustavila suspenziju Izraelskog fudbalskog saveza, ali je zatražila disciplinsku istragu moguće diskriminacije koju su navaeli palestinski fudbalski zvaničnici.

Visoko vijeće FIFA-e koje nadgleda upravljanje posebno će istražiti “učešće izraelskih fudbalskih timova koji se navodno nalaze na teritoriji Palestine u izraelskim takmičenjima”, saopštilo je fudbalsko upravno tijelo nakon sastanka vladajućeg Vijeća, prenosi AP.

Palestinski fudbalski savez uporno je više od decenije tražio od FIFA-e da preduzme mjere protiv izraelskog fudbalskog tijela zbog uključivanja timova iz naselja na Zapadnoj obali u svoje lige.

Kompromisne odluke uslijedile su više od četiri mjeseca nakon što su palestinski zvaničnici na sastanku u maju pozvali FIFA-u da suspenduje članstvo Izraela.

Zahtjev upućen FIFA-inom kongresu u maju također je naveo “kršenje međunarodnog prava” u Gazi tokom sukoba između Izraela i Hamasa i usmjerio fudbalsko tijelo na svoje statutarne obaveze o ljudskim pravima i protiv diskriminacije.

FIFA je odgodila donošenje odluke u maju sve do pravne revizije zakazane za juli, a zatim je odlagala još dva puta do sastanka u četvrtak.

“Vijeće FIFA-e je provelo dužnu pažnju po ovom vrlo osjetljivom pitanju i, na osnovu detaljne procjene, slijedili smo savjete nezavisnih stručnjaka”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare