Kordić za N1: Modrić je bio ponizan, zamolio me da ga povezem u Mostar

Nogomet 25. jul 202310:18 > 12:53 0 komentara
HŠK Zrinjski

Fudbaleri Zrinjskog igrat će protiv ekipe Slovana večeras na stadionu Pod Bijelim Brijegom. Ukoliko tim Krunoslava Rendulića eliminiše slovačkog predstavnika za protivnika u narednoj fazi Lige prvaka imat će boljeg iz utakmice Sheriff (Moldavija) – Maccabi Haifa (Izrael). Također, ukoliko Plemići ispadnu njihov rival u trećem pretkolu Evropa lige biće bolji iz dvomeča Breidablik - Kopenhagen. Gost Novog Dana bio je trostruki prvak Bosne i Hercegovine sa Zrinjskim i osvajač titule sa Slovanom, Krešimir Kordić.

Da li je vrijeme za osvetu Slovanu?

“Ja se nadam da je tako. Nadamo se da će biti treća sreća. Dva puta smo ispali od njih, stalno igramo s njima. Nadam se da bi ovaj put moglo otići na našu stranu. Ipak, ja sam tu rođeni Mostarac. U Zrinjskom sam stasao i to je moj klub za koji me veže više uspomena. Na kraju volio bih da se radujemo mi”, ističe Kordić.

Osvrnuo se i na atmosferu na ulicama Mostara.

“O tome se već danima priča. Jedina stvar koja remeti to jeste što svi koji bi željeli biti na utakmici ne mogu. Smanjen je kapacitet stadiona i uvjetovao je da bude 5000 na stadionu. Nadam se da će ovo biti putokaz da se krene u izgradnju novog stadiona koji će ispuniti kriterije kao što je HŠK Zrinjski”, rekao je Kordić.

“Ovaj tim ima pobjednički mentalitet”

Koja je razlika između ovog i Zrinjskog za koji je nastupao Kordić?

“Što se tiče tih ekipa i pobjedničkog mentaliteta to je podjednako. Tehnologija, marketing i ostalo je pridonijelo da je Zrinjski sada popularniji. To se osjeti po medijima, praćenju u cijeloj regiji. Prije 10 godina nija bilo tako, ali svako novo vrijeme nosi nešto novo i vidi se napredak kluba što je veoma dobro”, rekao je nekadašnji golgeter Plemića.

HŠK Zrinjski

Da li ste razgovarali sa Krunoslavom Rendulićem?

“Najveće oružje Slovana je iskustvo igrača. Oni su dosta prekaljeni, igrali su u vrhunskim klubovima. Prošle godine su igrali grupu LK. Igraju koliko im treba i to često može otići u našu korist. Ako se opuste kao prošle godine tu možemo tražiti našu šansu”, rekao je.

Ko je najopasniji igrač Slovana?

“Tu je Weiss, ali tu je i Čavić. Tu je nekoliko veoma dobrih igrača. Imaju nekoliko reprezentativaca. Sam proračun kluba, oko 20 miliona govori o važnosti kluba i govori o njihovoj vrijednosti. Ipak, novac nekada ne igra najveću ulogu. Njima je dostupno i više kvalitetnih igrača, dok nas oni često zaobilaze. Radi infrastrukture, radi finansija. Njima je mnogo lakše, ali znamo da imamo šanse. Zbog toga je nogomet najzanimljiviji, najvažnija sporedna stvar na svijetu i vidjet ćemo nakon ove dvije utakmice”, rekao je Kordić.

Šta je tajna ovog Zrinjskog?

“Tu je najvažniji pobjednički mentalitet. Nije to izgrađeno sada, već i prije. Neki igrači u drugim klubovima nemaju uspjeha, ali kada dođu u Zrinjski proigraju. Osjećaju se dobro, imaju podršku i to je najvažnija strana Zrinjskog. Često puta kada se lomi rezultat, na tribinama se znamo da se ne moramo sikirati da li će biti loš rezultat. Jednostavno vjerujemo, a tu su i navijači koji su stalno uz naše momke”, jasno je istakao Kordić.

Rendulić je preuzeo ulogu Jakirovića, a tu je nekoliko novih igrača.

“On je samozatajan čovjek, ne voli se isticati. Drži pod kontrolom igrače i stručni štab. Iduće vrijeme će odrediti sve. Imao je sreću što je Jakirović sve dobro posložio. Nastavio je njegovim putem i osvojio je titulu. Ja vjerujem u njega. Malo je drugačiji nego Sergej. Sergej je bio više ofanzivan, dok je Kruno opredjeljen više taktički. To je ono što njega karakterizira. Možda on sada već ispiše neke nove stranice Evrope”, kazao je.

“Bilbija je sebe pronašao u Mostaru”

Osvrnuo se Kordić i na sjajnog Nemanju Bilbiju.

“Gledajući Nemanjinu karijeru, možemo reći da je pronašao sebe u Mostaru, a i mi smo mnogo dobili sa njim. Najljepše stranice karijere ispisao je ovdje. Dosanjao je i nastup u reprezentaciji, bio je i kapiten mlade reprezentacije. Žao mi je što to nije učinio i ranije. Možda tu možemo tražiti i uzrok u nekvaliteti, što se često pominje kod nas. Mislim da se više treba obratiti na našu ligu, pogotovo sada kada su izgrađeni tereni. Imat ćemo dosta mladih igrača. Jedino tako možemo napredovati”, rekao je Kordić.

HŠK ZRINJSKI

Osvrnuo se i na nastup ostalih bh. predstavnika u Evropi.

“Mislim da i Borac i Željo imaju svoje šanse. Željo je savladao ekipu koja je bolja od njega. Nakupili su sampouzdanje i nadam se da mogu preskočiti i ovu prepreku. Moj prijatelj Samir Bekrić radi sjajan posao, sjajno su poklopili tim. S druge strane u prvim pretkolima ima rezultata koji su iznenađenje. Vjerujem u Želju i nadam se da mogu ostvariti dobar rezultat. Isto se odnosi i na Borac, jače ekipe nisu ostvarile punu formu. Postoje šanse i ja im želim svu sreću.”

Kordić je odigrao preko 100 mečeva u Premijer ligi BiH, a uporedio je današnju ligu i onu u kojoj je nastupao on.

“Teško je ući u te rasprave. Svako vrijeme nosi nešto svoje. Nekako se ne mogu oteti dojmu kroz razgovore i u razmišljanjima da je ranije bilo mnogo boljih igrača. Bilo je dosta dobrih igrača. Bilo je tu igrača koji su izašli iz jugoslovenske škole. Kada se vratimo, stvarno je bilo sjajnih poput Škore, Turkovića, Biščevića. Sada je organizacija bolja nego prije. Nadam se da će se završiti tereni, da će se raditi na izgradnji sustava i reprezentativnog i cijelgo takmičenja. Nadam se da ćemo u budućnosti dobijati dobre igrače jer je ovo sredina gdje se voli nogomet. Nadam se da ćemo kroz 5-10 godina početi praviti dobre rezulate i u Evropi.”, rekao je Kordić.

Možemo li ove sezone dobiti zanimljiviju završnicu u Premijer ligi?

“Nadam se da će Zrinjski biti opet neprikosnoven. Ipak, mislim da će se Sarajevo i Borac uključiti. Kvalitetne su ekipe, osobito Sarajevo. Imali su taj kiks, ali sada se mogu okrenuti domaćem takmičenju. Zrinjski nije u tom položanju, imat će do kraja ljeta utakmice, možda čak i skupine. To će možda biti i problem za klub da igra na tri fronta. Ne treba zaboraviti ni Želju, očekuje nas zanimljivo prvenstvo. Tu je i Široki Brijeg koji je napravio ugovor sa Hajdukom”

Koja su tri najbolja igrača prema Krešimiru Kordiću?

“Sami rezultati govore da su statistički dva igrača: Nemanja Bilbija i Wagner. Njih bi spomenuo statistički jer dosta je tu bilo dobrih igrača. Tu je Đurić, Bekrić, Zeba. Kako odabrati Škoru, ili nekoga ko je bolji? Njih bi spoenuo. Ja bih poenuo i Alena Mešanovića. On nije napravio karijeru kakva se očekivala, ali to je bio majstor koji je mogao igrati u velikim evropskim klubovima”, ističe Kordić.

Osvrnuo se i na Luku Modrića koji je igrao za Zrinjski.

“To je putokaz svim mladim igračima da je sve moguće u životu. On je najbolji primjer da se uz odricanje sve može postići. On je bio s nama u Zrinjskom. Sjećamo ga se kao pozitivnog dečka. Njegova karijera je ispisana najljepšim slovima. To je pokazatelj da je sve moguće u životu. To je igrač koji je uz Messija i Ronalda obilježio posljednjih 10-15 godina. Njega poznaju u svim dijelovima svijeta. Moramo biti sretni što je bio tu, reklamirati to i to nam može privući pozitivnih stvari u budućnosti”, rekao je Kordić, a potom dodao:

“Luku poznajem osobno i što je ostalo meni u sjećanju jeste da je sve moguće u životu. Luka kada je bio tu ja sam bio u Zadru. Na kraju sezone sam trenirao sa Zrinjskim. Njegov otac se raspitivao kod mene, šta kako. Često je tada dolazio u Zadar, bili smo dobri. Ono što mi je ostalo jeste da je nakon Zrinjskog odišao u Inter Zaprešić. Nisu vjerovali u njega. Igrači smo u Vinjanima jedan turnir. Ja sam igrao za Zadar u finalu, on za Inter. On je bio najbolji igrač turnira, a nakon utakmice zamolio je mene da ga povezem u Mostar po stvari. Bio je ponizan, nije imao auto niti nešto što imaju mnogi mladi danas. Tada je bio skroman, a sedam godina kasnije igrao je za najveći klub na svijetu.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!