Rovovska bitka u Hamburgu pripala Francuskoj nakon penala

Nogomet 05. jul 202423:43 0 komentara
REUTERS/Annegret Hilse

Fudbalska reprezentacija Francuske savladala je selekciju Portugala nakon penala (0:0) i plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva u fudbalu, gdje će ih dočekati reprezentacija Španije.

Meč je počeo u dobrom ritmu,no u prvih desetak minuta nije bilo većih prilika.

Na prvu pravu šansu čekali smo do 16. minute. Bruno Fernandes je potegao sa više od 20 metara, ali je Saliba odbio njegov šut u korner.

Tri minute kasnije odgovorili su Francuzi. Theo Hernandez je primio loptu na ivici šesnaesterca i silovito šutirao, no Diogo Costa je bio dobro postavljen i odbranio je njegov udarac.

REUTERS/Lisi Niesner

To je faktički bilo sve u prvom poluvremenu koje nije obilovalo niti lijepom igrom, niti šansama za pogodak.

Nešto je živahniji bio početak drugog poluvremena. Mendes je u 51. minuti bio u dobroj prilici. Dobio je dobru dubinsku loptu te ušao u kazneni prostor gdje se našao u duelu s Upamecanom. Portugalski defanzivac je pao, ali bez kontakta sa francuskim fudbalerom. Sudija Michael Oliver donio je ispravnu odluku i pokazao da se igra nastavi.

U 61. minuti Mike Maignan je morao spašavati francuski gol. Prvo je Bruno Fernandes dobio loptu na desnoj strani šesnaesterca s otvorenim pogledom na francuski gol. Veznjak Manchester Uniteda je tražio suprotni ugao, no Maignan je sjajno odbranio, a lopta se odbila u posjed Portugalaca. U nastavku napada je zapucao Cancelo s ruba šesnaesterca, ali i to je obranio francuski golman.

REUTERS/Annegret Hilse

Slično je bilo i dva minuta kasniije kada je Leao probio po lijevom krilu te ubacio na pet metara za Vitinhu koji je šutirao po golu, ali fenomenalni Maignan još jednom bravurozno brani.

VEZANA VIJEST

Sve to kao da je probudilo Francuze. U 66. minuti Kolo Muani je primio sjajno dodavanje, istrčao sam pred portugalski gol i gađao je u suprotni ugao, međutim Costa je ovaj put pokazao svoje umijeće.

Nova šansa za Tricolore došla je u 70. minuti. Dembele je napravio haos u odbrani Portugala prodorom po desnom krilu, a onda je sjajno uposlio Camavingu koji je stajao sam u šesnaestercu na pet metara od gola. Iskosa je šutirao u malu mrežicu, ali nevjerovatno je promašio okvir gola.

REUTERS/Lisi Niesner

Samo tri minute kasnije opet su Francuzi krenuli naprijed. Dembele je opet unio nemir u portugalsku obranu, a izvukao se na udarac sa 16 metara, ali je ipak lopta otišla malo pored okvira gola.

U 88. minuti pokušao je čak i Ngolo Kante, ali je njegov slab šut sa distance završio u rukama Dioga Coste. Isti igrač je pokušao sa gotovo iste pozicije minut kasnije, ali je rezultat bio isti, slab šut i lopta u rukama portugalskog golmana.

U 90. minuti Dembele je dobro uposlio Mbappea na rubu kaznenog prostora, ali je šut Francuza bio suviše slab za Dioga Costu.

Slabo izdanje Ronalda i Mbappea

Bio je to tek treći pokušaj Mbappea na ovoj utakmici, a upravo od njega i Cristiana Ronalda se očekivalo mnogo više. Mbappe je tek dva puta šutirao po golu protivnika, dok je to Portugalac uspio uraditi samo jednom za 94 minute.

Mbappe u regularnom vremenu jeste bio nešto aktivniji i više je učestvovao u napadima svoje reprezentacije, no nije to bilo dovoljno da se stekne prednost.

screenshot

Produžeci

Na startu prvog produžetka rezervista Conceicao probio je francusku odbranu po desnoj strani, poslužio Ronalda na petercu, ali je slavni Portugalac zapucao loptu daleko iznad gola.

U 97. minuti Mbappe je dobio loptu na lijevoj strani i nakon nekoliko driblinga šutirao, no njegov šut je izblokiran.

Očito je bilo da Francuzi mogu stvoriti opasnije šanse, pa su Portugalci kroz posjed i veliki broj dodavanja u zadnjoj liniji nastojali držati Francuze bez lopte koliko je god to moguće.

Leao je iz jednog dugog posjeda Portugalaca imao priliku da šutira sa 15-ak metara u 103. minuti, ali je njegov udarac izblokiran. To je ujedno bila i posljednja prilika u prvom produžetku.

Prvu šansu u drugom produžetku imali su Portugalci. Prošao je dobro po desnoj strani Conceicao. Na drugoj stativi čekao je Joao Felix, koji nije poznat po igri glavom, pa nije ni čudo što omaleni Portugalac nije pogodio pravi dio mreže, već onaj vanjski.

U 112. minuti konačno su zaprijetili i Francuzi. Dembele je bio u dobroj poziciji za šut sa ivice šesnaesterca, ali je njegov udarac još jednom otišao van okvira gola.

Francuska je mogla povesti i u 114. minuti. Barcola je probio odbranu Portugala po lijevoj strani, šutirao iskosa, ali je loše zahvatio loptu, koja je otišla daleko preko gola.

Nuno Mendes je u 120. minuti primio loptu nakon kontranapada Portugala, ali je njegov udarac sa 16 metara uhvatio Maignan.

Drama jedanaesteraca pripala Tricolorima

Nakon produžetaka bez golova Dembele je pristupio izvođenju penala i bio siguran, dok je prvi za Portugal prvi šutirao Cristiano Ronaldo i također pogodio.

U drugoj seriji za Tricolore šutirao je rezervista Fofana. Costa se bacio u stranu, ali je lopta prošla po sredini gola. S druge strane Bernardo Silva je šutirao visoko u desnu stranu. Maignan je pogodio stranu, ali nije mogao do lopte.

Treću seriju započeo je Jules Kounde. Siguran je bio Kounde šutem visoko u lijevu stranu, iako je Costa pogodio stranu. Kod Portugala je penal izveo Joao Felix, Maignan ga je ometao, a Felix je pogodio stativu.

U četvrtoj Seriji za Francuze je šutirao Barcola. Poslao je Costu u jednu, a loptu u drugu stranu. Za Portugal je na bijelu tačku loptu stavio Mendes i bio siguran šutem u desne rašlje. Neodbranjivo.

Theo Hernandez je imao priliku završiti posao za Francuze i pogodio. Francuska će na megdan Španiji u polufinalu.

Cup tree provided by Sofascore

Uz N1 igrajte fantasy posvećen aktuelnom Evropskom prvenstvu i osvojite

vrijedne nagrade. Više informacija možete pronaći OVDJE, a registraciju na Fantasy Euro 2024. možete pronaći na OVOM LINKU.

Ne propustite priliku da budete dio najvećeg fudbalskog spektakla – N1 Fantasy Football – vaša igra, vaša pravila!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!