Prvi neformalni ispit za novi “Dream team” pred Olimpijadu, je li vrijeme da se pale alarmi!?

SPORT 09. jul 202409:35 0 komentara
Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Američka košarkaška reprezentacija će se ove godine na Olimpijskim igrama pokušati vratiti na prvo mjesto svjetske košarke i djelimično povratiti ugled nakon neuspjele misije na prošlom Svjetskom prvenstvu.

Nije tajna da je nakon prvenstva uslijedio poziv Lebrona Jamesa prema ostalim superstar kolegama u smislu: “Moramo se okupiti i vratiti košarku kući”. Naravno, odazvale su se sve zvijezde; Kevin Durant, Steph Curry, Joel Embiid, Anthony Davis, Anthony Edwards, Jayson Tatum…

I od tada kreće medijska rapsodija, “Povratak Dream Teama”, “Amerikanci se ne šale”, “Prošetat će se Olimpijskim igrama”.. No, da li je to tako?

Imajmo u vidu da Lebron James ima blizu 40 godina, Steph i Kevin Durant po 36 i da niko od njih nije više u svom “prime” izdanju. Istovremeno, bespotrebno je trošiti riječi o tome koliko je ostatak svijeta napredovao u košarci i da su razlike sada mnogo manje nego prije 10, 20, 30 godina.

Upozorenje Kobeja Bryanta

O tome je pred smrt upozoravao i ponajbolji košarkaš svih vremena Kobe Bryant kada je poslao poruku američkoj košarkaškoj reprezentaciji “Ne opuštajte se, svijet je stigao, budite oprezni”.

Tada su mislili da Bryant pretjeruje, ali je opomena stigla u vidu katastrofalnog izdanja na prvenstvu 2019. godine i plasmana na sedmo mjesto.

Ukratko, sinoć je “novi Dream Team” igrao prvu probnu utakmicu protiv “Izabrane ekipe” sastavljene od koledž, rezervnih i neafirmisanih košarkaša. Finalni rezultat 73-74 za reprezentaciju SAD-a uz blokiran šut za pobjedu Izabranog tima uz pomoć Anthonyja Davisa.

Posebno se u timu istakao mladi Cooper Flagg, 17-godišnjak koji će u budućnosti biti zasigurno jedno od prvih imena u najjačkoj košarkaškoj ligi svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!