Rafael Nadal poslije dva i po sata prošao u drugo kolo, te zakazao klasik sa Novak Đokovićem

Tenis 28. jul 202417:59 0 komentara
REUTERS/Claudia Greco

Rafael Nadal plasirao se u drugo kolo Olimpijskih igara, nakon što je pobijedio Martona Fucsovicsa 2:1 u setovima, poslije dva i po sata. Španac je tako zakazao okršaj protiv Novaka Đokovića i očekuje nas vjerovatno posljednji klasik, najvećih rivala svih vremena u tenisu.

Besprijekorno je odigrao prvi set Rafa na podlozi koja mu najviše odgovara tokom cijele karijere, a upravo je u Parizu vlasnik 14 grand slam titula na Roland Garrosu.

Brejkovi u drugom i šestom gemu, bili su dovoljni da Nadal počisti sa terena Phillipe Chatrier mađarskog protivnika (6:1).

Mađarski teniser prikazao je mnogo bolju igru u drugom setu. Odservirao je dobro, zatim nakon dugog gema iskoristio prvu brejk loptu, a zatim i potvrdio brejk i poveo sa 3:0.

REUTERS/Claudia Greco

Popustio je Fucsovicsa u finišu drugog seta. Zadrhtala je ruka 83. tenisera svijeta, Nadal je nekim potezima podsjetio na stare dane, te vratio brejk, smanjio na 5:4 i servirao za ostanak u drugom setu.

Mučio se na svom servisu Nadal, Fucsovics je došao do dvije set lopte, ali srljao je Martin nijednu nije iskoritio. Stigla je i treća u desetom gemu drugog seta, pa je Nadal groznim dropšotom, poklonio Fucsoviscu drugi set (4:6).

REUTERS/Claudia Greco

Start odlučujućeg seta počeo je sa dvije brejk lopte za Nadala, ali sve je preživio Fucsovics i poveo 1:0.  Siguran servis donio je poravnanje Rafi, a onda je osvajač 22 grand slam titule propustio dvije brejk lopte i Mađar je stigao do 2:1.

Vratio se Nadala iz “mrtvih” kada je Fucsovics poveo 40:0 na servis Španca, ali je “Bik sa Mallorce” sve spasio i osvojio svoj gem, pa onda u narednom iskoristio psihološki momentu i poveo 3:2 Potrvdio je Nadal brejk i otišao na velikih 4:2.

Nije ispuštao stečenu prednost i na kraju je slavio 6:4 Rafael Nadal, te zakazao željeno isčekivani duel sa Novakom Đokovićem.

REUTERS/Claudia Greco

Desilo se ono što su svi ljubitelji tenisa i priželjkivali. Pred nama je 60. duel rivala koji su najtrofejnija dva tenisera ikada u ovom sportu. Đoković ima jednu više pobjedu i vodi 30:29 u velikom rivalitetu.

Posljednji put Novak i Rafa naši su se jedan naspram drugog 2022. godine u četvrtfinalu Roland Garrosa, kada je Nadal slavio 3:1 u setovima.

Godinu ranije slavio je Đoković u polufinalu istog turnira. A, recimo u posljednjih pet okrašaja španski teniser je slavio tri puta, a Beograđanin dva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!