Američki trezor zaprijetio Raiffeisen banci sankcijama zbog poslovanja u Rusiji

Svijet 15. maj 202409:00 0 komentara
N1

Američki državni trezor pismenim je putem upozorio Raiffeisen Bank International (RBI) da bi njen pristup američkom finansijskom sistemu mogao biti ograničen zbog poslovanja u Rusiji, Reutersu je kazao izvor koji je vidio navedenu prepisku.

Zamjenik ministra finansija SAD-a Wally Adeyemo je 6. maja poslao pismo RBI-u, u kojem je izrazio zabrinutost zbog širenja RBI-ja u Rusiji, kao i zbog dogovora vrijednog 1,5 milijardu dolara sa sankcionisanim ruskim tajkunom koji je banka od tada prekinula, navodi Reuters.

Iako je Raiffeisen odbacio dogovor povezan sa Olegom Deripaskom nekoliko dana nakon što je pismo stiglo, izvor je rekao da i dalje postoji zabrinutost američkog ministarstva finansija u vezi sa poslovanjem Raiffeisena u Rusiji.

Ovo je do sada najjače upozorenje za najveću zapadnu banku u Rusiji i uslijedilo je nakon višemjesečnog pritiska Washingtona koji više od godinu dana ispituje poslovanje austrijskog zajmodavca u zemlji.

Portparol Raiffeisena je rekao da je odustao od sporazuma sa Strabagom i da nije ulazio u takve transakcije.

Portparol je rekao da je RBI “značajno smanjio” aktivnosti u Rusiji i preduzeo široke mere za ublažavanje rizika od sankcija.

“RBI će nastaviti da radi na dekonsolidaciji svoje ruske podružnice”, rekao je portparol Reutersu.

Adeyemo, koji je drugi najviši zvaničnik američkog Trezora, rekao je u pismu da bi proširenje Raiffeisena bilo u suprotnosti s uvjeravanjima koje je RBI dao Ministarstvu finansija da pokušavaju ugasiti poslovanje u Rusiji, navodi izvor.

Adeyemo je upozorio da su postupci RBI-a povećali rizik da Trezor mora da preduzme mjere kako bi ograničio bankin pristup američkom finansijskom sistemu s obzirom na zabrinutost da njegovo ponašanje dovodi u opasnost nacionalnu sigurnost SAD-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!