Biden: Cilj sankcija ugušiti rusku ekonomiju u godinama koje dolaze

Svijet 07. apr 202210:12 > 10:16
Joe Biden (Slawomir Kaminski /Agencja Wyborcza.pl via REUTERS)

U svjetlu novih sankcija protiv Rusije, američki predsjednik Joe Biden u srijedu je rekao da je namjera sankcija da uguši sposobnost Rusije da razvija svoju ekonomiju u godinama koje dolaze.

Govoreći na konferenciji Sjevernoameričkog sindikata građevinarstva u Washingtonu, Biden je rekao da ruski napad na Ukrajinu uključuje velike ratne zločine, javlja UPI.

“Predviđa se da će koraci koje smo već poduzeli smanjiti bruto domaći proizvod Rusije za dvocifrene brojke samo ove godine” – rekao je Biden na sindikalnom skupu.

Samo za godinu dana naše sankcije će vjerovatno izbrisati posljednjih 15 godina ruske ekonomske dobiti i zato što smo Rusiju odsjekli od važnih tehnologija poput poluprovodnika i sigurnosti šifriranja i kritičnih komponenti kvantne tehnologije koje su im potrebne da budu kompetitivni u 21. vijeku” – rekao je Biden na tom događaju.

Vezane vijesti

Biden je također govorio na zakonodavnoj konferenciji za građevinske poslove o civilnim ukrajinskim tijelima pronađenim u Buči, gradu koji je okupirala ruska vojska.

“Civili su hladnokrvno pogubljeni, a tijela su im bačena u masovne grobnice”– rekao je Biden.

Biden je pozvao odgovorne nacije da se “udruže kako bi ove počinioce pozvali na odgovornost”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar