Bijela kuća: Rusiju da će snositi posljedice ako umre Navaljni

Svijet 18. apr 202117:533 komentara
Bijela kuća
Izvor: Bijela kuća (Shutterstock)

Bijela kuća je upozorila da će Rusija snositi "posljedice" u slučaju smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Čije se zdrastveno stanje u zatvoru pogoršalo.

“Što se tiče konkretnih koraka koje bismo preduzeli, razmatramo različite vrste kažnjavanja koje bismo nametnuli. Neću ih javno otkrivati u ovoj fazi. Ali nagovještavamo posljedice ako Navaljni umre“. Izjavio je za američku televizijsku mrežu CNN savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbijednost Jake Sullivan.

Bijela kuća upozorila Rusiju

Prema njegovim riječima. SAD bi se najprije udružile sa Evropskom unijom i drugim demokratijama širom svijeta. Onda bi se uvele sankcije kao odgovor što su ruske vlasti koristile hemijsko oružje protiv Navaljnog.

„Kao drugo. Obavijestili smo rusku vladu da će ono što se dogodi Navaljnom, kojeg su zatvorili, biti njena odgovornost“, rekao je Sullivan.

Navaljni (44) započeo je štrajk glađu prije više od tri sedmice. U znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni ljekar. A sve zbog bolova u leđima. I gubitka osjećaja u nogama.

Ljekar koji je pregledao Navaljnog izjavio je nedavno da se njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršava.

Ruski opozicionar, koji se prošle godine u Njemačkoj liječio od trovanja nervnim agensom, izdržava zatvorsku kaznu od dvije i po godine u zatvorskom kampu Pokrov. Blizu 100 kilometara od Moskve.

Saradnici pozvali na proteste

Saradnici Navaljnog pozvali su na masovne proteste u Moskvi i Sankt Peterburgu. Nakon informacija o naglom pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja.

Jedan od saradnika najpoznatijeg kritičara Kremlja Leonid Volkov rekao je da su uputili hitan poziv na demonstracije u srijedu. Život Navaljnog „visi o koncu“, rekao je.

„Ne znamo koliko dugo još može da izdrži. Ali jasno je da nemamo vremena“, kazao je Volkov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar