Da li je ovo prijetnja iz Rusije Vučiću: “Mogao bi završiti kao Janukovič”

Svijet 26. jan 202317:342 komentara
Andrej ISAKOVIC / AFP, Ilustracija

Aleksandar Vučić bi mogao da ponovi tužno iskustvo svog ukrajinskog kolege Viktora Janukoviča. I prvi koraci su već preduzeti, ocijenio je ruski politikolog Ivan Mezjoho za ruski kanal 5.

Mezjoho, koji je predsjednik Krimske regionalne javne organizacije „Centar za političko obrazovanje“ smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić slijedi put bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča i time pravi veliku grešku.

„Jasno je da je Vučić pod pritiskom Zapada. On se ohrabruje da se Srbija pridruži antiruskim sankcijama. Istovremeno, on je, naravno, izabrao apsolutno pogrešnu spoljnopolitičku retoriku, a najnovija izjava o nepriznavanje Krima i novih regiona Ruske Federacije, naravno, imala je odjeka u srpskoj zajednici“, objašnjava.

Izborom tog puta, dodaje on, srbijanski lider je krenuo putem svog bivšeg ukrajinskog kolege Viktora Janukoviča.

Ovo posljednje je iznevjerilo politiku takozvanog multi-vektora, a za njega (Janukoviča) se završilo loše, prisjeća se politikolog.

„On nije morao da govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine, mogao je bar da šuti na tu temu, da uopšte ne vodi diskusiju. Međutim, ponašao se drugačije, ponašao se na isti način kao i Viktor Fjodorovič Janukovič u Ukrajini svojim čuvenim multi-vektorski pristupom. Kako se završilo za Janukoviča i Ukrajinu, svi znamo. Ne želim takvu sudbinu Vučiću i Srbiji“, rekao je on za 5-tv.ru.

On je istovremeno dodao da postoji objašnjenje za Vučićevu politiku dvostrukih standarda.

Srbija je, rekao je on, na ivici velikog rata. Geopolitička situacija se zahuktava, nema dogovora u vladi, Zapad vrši pritisak, ostala je samo jedna stvar – da se manerviše. Međutim, ispostavilo se da je to loše po njega, smatra politikolog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar