(FOTO) Mnoštvo ljudi na sprovodu Navaljnog: Policija i barijere oko crkve i groblja

Svijet 01. mar 202411:51 0 komentara
Reuters

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni bit će danas pokopan u Moskvi uz velik broj policije i straha od policijske akcije, dvije sedmice nakon što je iznenada umro u dobi od 47 godina u arktičkoj kaznenoj koloniji.

AFP javlja da su deseci vozila policijskih snaga i policijski kombiji za suzbijanje nereda parkirani u blizini groblja uoči ceremonije. Novinar AFP-a također je rekao da su vidjeli policajce s kacigama i suzavcem kako patroliraju područjem, uključujući i obližnje stanice podzemne željeznice.

Do sprovoda je ostalo nešto manje od sat vremena, no ožalošćeni su se počeli okupljati ispred crkve u kojoj će se održati komemoracija dva i više sata ranije.

Ima ih mnogo, od kojih neki nose cvijeće, a stajali su iza metalnih barijera oko crkve, gdje je prisutna jaka policijska zaštita. Može se vidjeti i na desetine policijskih vozila u blizini.

Reuters
Reuters
Reuters

Tijelo Alekseja Navaljnog predano je njegovoj rodbini i uskoro će mrtvačkim kolima biti prevezeno u crkvu, saopćila je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš.

Julija Navaljnaja još se nije oglasila

Vjeruje se da je supruga Julija trenutno u inozemstvu, ali se ne zna gdje tačno. U nedavnom oštrom govoru u Europskom parlamentu, navela je da je njezin suprug mučen, izgladnjivan i ubijen po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kremlj je ranije označio navode o umiješanosti vlade u njegovu smrt kao “apsurdne”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!