Holandija: Sve manje hrišćana, sve više muslimana

Svijet 17. maj 202421:44 0 komentara
REMKO DE WAAL/Pool via REUTERS

Tokom protekle decenije, primjetan je pad broja Holanđana koji se izjašnjavaju kao hrišćani, dok je udio muslimana u porastu, međutim, održivost ovog trenda ostaje neizvjesna, podaci su Statističkog zavoda Holandije /CBS/.

Na osnovu istraživanja o socijalnoj koheziji i blagostanju koje je sproveo CBS, procenat vjernika u Holandiji je značajno opao sa 53 na 42 posto u posljednjih deset godina.

Od toga, 17 posto se izjašnjava kao rimokatolici, 13 posto kao protestanti, a šest posto kao muslimani. Većina hrišćana je starija od 75 godina, dok su muslimani obično mlađi. Muslimansko stanovništvo zabilježilo je blagi porast od pet do šest posto od 2013. godine.

Posjećenost vjerskih službi među vjernicima je ostala stabilna, sa 18 posto koji ih posjećuju najmanje jednom sedmično, što je u skladu sa podacima iz 2013. godine. Međutim, postoji primjetna razlika između katolika /šest posto/ i protestanata /33 posto/.

U međuvremenu, 27 posto muslimana sedmično ide u džamije. Uz to, 38 posto vjernika povremeno prati službe putem medija, dok 20 posto to čini na sedmičnom nivou.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!