Izrael: Rat u Gazi trajat će najmanje cijelu 2024. godinu

Svijet 29. maj 202416:41 0 komentara
Reuters

Izrael je u srijedu poslao tenkove u Rafah te je objavio kako vjeruje da će se rat u Pojasu Gaze kroz cijelu godinu.

Izraelski tenkovi po prvi put su u središte Rafaha ušli jučer, usprkos odluci Međunarodnog suda pravde da moraju stati operacije u tom gradu gdje su utočište pronašli mnogi Palestinci izbjegli iz drugih dijelova Pojasa.

PROČITAJTE JOŠ

Stanovnici Rafaha rekli su kako su se tenkovi probili u Tel Al-Sultan na zapadu grada te u Jibnu i Šaburu u blizini središta, prije no što su se povukli prema granici s Egiptom, u tampon zonu.

Izrael je objavio da njegova vojska kontrolira tri četvrtine tampon zone te da planira uspostaviti kontrolu nad cijelim područjem kako bi spriječio da Hamas tim putem krijumčari naoružanje.

Palestinski ministar zdravstva Madžed Abu Ramadan kazao je kako nema naznaka da će se granični prijelaz Rafah uskoro ponovno otvoriti za humanitarnu pomoć.

“Najmanje kroz cijelu 2024. godinu”

Tzachi Hanegbi, savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za nacionalnu sigurnost, danas je rekao da će se rat u Gazi nastaviti najmanje kroz cijelu 2024. godinu, signalizirajući time da Izrael nije spreman za kraj sukoba, što je Hamas zatražio u sklopu dogovora kojim bi se oslobodili izraelski taoci u zamjenu za palestinske zatvorenike.

„Borbe u Rafahu nisu besmisleni rat”, rekao je, ponovivši tvrdnje da je krajnji cilj eliminacija vladavine Hamasa u enklavi i zaustavljanje napada na Izrael.

Sjedinjene Države, najbliži saveznik Izraela, jučer su ponovile da se protive kopnenoj operaciji u Rafahu, no i da ne vjeruju da je takva operacija u tijeku.

Glad u Gazi, izbjeglice ponovno bježe

Gotovo milijun Palestinaca koji su ranije pronašli utočište u Rafahu sad su izbjegli iz tog grada nakon što je Izrael izdao upozorenje da se evakuiraju, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) u utorak.

Enklavom se širi glad jer se usporile isporuke humanitarne pomoći. Organizacije optužuju Izrael da blokira distribuciju, a Izrael za to krivi njih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!