Kina ublažava Covid mjere nakon masovnih protesta

Svijet 01. dec 202213:22
Izvor: MICHAEL DANTAS / AFP

Kineske vlasti su najavile promjenu u stavu prema Covid pandemiji, ublažavajući neka od ograničenja uprkos velikom dnevnom broju novih slučajeva.

Deseci okruga u Šangaju i Guangzhouu, gradovima u kojima je zabilježen porast slučajeva, u četvrtak su oslobođeni mjera karantene.

Vicepremijer je kazao da se zemlja suočava s “novom situacijom”, a sve to dolazi u trenutku kada Kina doživljava masovne proteste protiv svoje politike nulte borbe protiv Covida.

Nemire je izazvao požar u visokoj zgradi u zapadnoj regiji Xinjiang koji je prošle sedmice ubio 10 ljudi. Mnogi Kinezi vjeruju da su dugotrajna Covid ograničenja u gradu doprinijela smrti, iako vlastito negiraju.

To je dovelo do višednevnih protesta u raznim gradovima, koji su se održali uz veliku prisutnost policije.

Ograničenja u većim gradovima poput Guangzhoua naglo su ukinuta u srijedu, nekoliko sati nakon što su u gradu izbili nasilni protesti koji su rezultirali sukobima između policije i demonstranata.

Zajednica u glavnom gradu Pekingu također je dopustila da se slučajevi Covida s blagim simptomima izoliraju kod kuće, kako javlja Reuters – što je velika razlika od protokola ranije ove godine prema kojima su cijele zgrade i zajednice bile zaključane, ponekad kao rezultat samo jednog pozitivnog slučaja .

Drugi veliki gradovi poput Šangaja i Chongqinga također su ublažili neka pravila.

Promjene dolaze u trenutku kada je jedan od najviših kineskih dužnosnika za pandemiju, vicepremijerka Sun Chunlan, rekla da sposobnost virusa da uzrokuje bolest slabi.

“Zemlja se suočava s novom situacijom i novim zadacima u prevenciji i kontroli epidemije kako patogenost virusa Omicron slabi, sve više ljudi se cijepi i akumulira se iskustvo u obuzdavanju virusa”, kazala je.

Ovo je u velikoj suprotnosti s ranijom porukom vlasti da zemlja mora održavati strogu politiku nulte zaraze Covidom.

Bivši urednik državnih medija Hu Xijin, koji sada daje prokomunističke komentare na Twitteru, inzistirao je na tome da ti potezi pokazuju kako Kina sada “brzo djeluje kako bi ukinula karantenu velikih razmjera”.

Kina je posljednjih dana zabilježila najveći dnevni broj slučajeva Covida od početka pandemije – s više od 36 hiljada slučajeva zabilježenih u srijedu.

Međutim, brojke su još uvijek malene za zemlju od 1,4 milijarde ljudi, a službeno ih je nešto više od 5,200 umrlo od početka pandemije.

To je jednako tri smrtna slučaja od Covida na svaki milion u Kini, u usporedbi s 3,000 na milion u SAD-u i 2,400 na milion u Velikoj Britaniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar